eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületegyüttesének részét képező Károlyi-palota átriuma 2017. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Mégis zöld utat kapott a Magyar Rádió épületeinek bontása

Az elmúlt hetekben furcsamód alakult a Magyar Rádiónak hosszú évtizedeken át otthont adó Palotanegyed-beli tömb sorsa. Az állam által három évvel ezelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának ajándékozott épületekről már jó ideje tudható, hogy egy részüket le akarják bontani.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, november elején írták ki a közbeszerzést a Rádió egykori épületeinek bontására a Pázmány Campus helyszínén. Budapest VIII. kerületében, a Bródy Sándor utca–Pollack Mihály tér–Múzeum utca–Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra.

Néhány nappal később a 8. kerületi önkormányzat határozattal vette ideiglenes védelem alá az épületegyüttest. Ezzel ideiglenesen megakadályozva, hogy a Pázmány Campus jelenlegi tervei alapján kezdődjön el a bontás. Pikó András polgármester a Bródy Sándor utca 5–7. elől jelentkezett be a Facebookon. A Magyar Rádió épülete előtt többek között arról beszélt, hogy hozott egy határozatot, ami ideiglenes helyi védettség alá helyezi a bontásra ítélt épületeket. Így lesz egyeztetésre idő.

A 24.hu cikke szerint az állam által kiemelt projektté tett, jelenleg 200–250 milliárd forintból megvalósítani tervezett beruházás első lépését, a bontást a tulajdonos valószínűleg már 2024 elején meg akarta kezdeni, így október 27-én méretes tervcsomagot juttatott el a fővárosi kormányhivatalhoz, ami november 3-án, egyelőre rejtélyes okból visszadobta azt.

November 22-én, szerdán a Pest Vármegyei Kormányhivatal bejárást szervezett, ahol mások mellett a lap munkatársai is részt vettek. Mint írják, az esemény célja annak eldöntése volt, hogy a munkák az engedély hiánya ellenére megkezdődtek-e: a kérdésre a másfél órára nyúlt esemény során nemleges válasz született, ennek akadálya azonban rövidesen elhárult, hiszen a nap végére kiderült, hogy a délelőtti látogatást követő órákban a kérés zöld utat kapott.

Az engedélyig jutó, kilenc épület, illetve tíz felvonó bontásáról szóló határozat szerint a munkákat két ütemben vinnék végig.

Az elsőben a munka oroszlánrészét már elvégzik, hiszen a második szakaszra csak a tér felé néző, 2-4 méter vastag vasbeton falakkal rendelkező atombunker, a hozzáragasztott egykori központi irodaépület, az Esterházy-palotával azt összekötő híd, a Stúdiópalota belső szárnyai, illetve a pincék egész sora marad – ismerteti a 24.hu.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal örökségvédelmi főosztálya a határozatban felhívta a figyelmet a régészeti megfigyelésre, illetve az archívumnak közel harminc éven át otthont adó modern kocka előtti neobarokk kovácsoltvas kerítés fokozott védelmére, más kivetnivalót azonban nem talált a tervben, bár hozzátette:

„Tekintettel arra, hogy a területen álló 6-os stúdió épülete (a bontási tervdokumentációban a D4. jelű épület) a benyújtott műemléki szakértői javaslat szerint kiemelkedő kulturális és rádiótörténeti értékei folytán megőrzendő építészeti eleme a Magyar Rádió egykori együttesének,

javasoljuk annak megfontolását, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem leendő épületébe történő esetleges integrálása megtörténhessen.”
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×