eur:
380.37
usd:
351.42
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Lerombolják az ország második Skála Áruházát – mutatjuk, mi lesz a helyén

A turisztikai fejlesztési program részeként megújul Tokaj történelmi belvárosa – számolt be az InfoRádiónak a város polgármestere. Posta György közölte: a sétálóutca egy része is megszépül, valamint a zöldterületek növelése érdekében reneszánsz kertet is kialakítanak a városban.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, nemrég a világ legjobb kiemelt települései közé választotta Tokajt az ENSZ Turisztikai Világszervezete. Magyar település először nyert ilyen rangos turisztikai díjat. Az idén az alapításának 950. évét ünneplő város öt földrész mintegy 260 településével versengve kapta meg a Best Tourism Villages of 2023-díjat.

Tokaj ráadásul történelmi léptékű beruházás előtt áll azok után, hogy tavaly átadtak egy öt- és egy négycsillagos szállodát, amelyek a városvezetés reményei szerint tovább erősítik majd a turizmust.

A fejlesztési projekt egyik része a sétálóutca 800 méter hosszan történő megújítása lesz – tájékoztatta az InfoRádiót Tokaj polgármestere. Posta György hozzátette: növelni szeretnék a belváros zöldterületeit, ezért egy mindenki által látogatható reneszánsz kertet is kialakítanak a városban.

„Ezek a fejlesztések most tervezési szinten vannak. A beruházások májusban indulhatnak”

– közölte Posta György, aki reméli, hogy fellendül a turizmus a városban. „Ha egyszer jól érezte magát egy turista Tokajban, akkor el fog jönni újból is” – fogalmazott.

A projekt keretében lebontják a Tokaj Áruház elavult épületét, amelyet már fel is állványoztak és hétfőn elkezdődtek a munkálatok. Tokajban épült fel 1983-ban az ország második Skála Áruháza, az első Újbudán van. Tokaj lakosságának nagyobb része azonban ma Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él, így az áruház látogatottsága az elmúlt évtizedekben jelentősen visszaesett, a környék megérett arra, hogy ráncfelvarráson essen át.

A felújításoknak köszönhetően az áruház helyén egy, a borvidék XVI. századi fénykorát idéző és a város arculatához illeszkedő épület emelkedik majd. A környező épületek állapotfelmérését már elvégezték, megkezdődött az építési háló telepítése és immár a bontásnak is nekiálltak, ami a tervek szerint januárig tart majd. A bontáshoz és az azt követő építéshez elegendő felvonulási területet tudnak biztosítani az épület mögött, így

a munkálatok nem zavarják majd a helyiek mindennapjait.

A tervek szerint új parkokat is kialakítanak, továbbá kávézók és éttermek nyílnak majd. Mindezek mellett renoválják Tokaj számos ikonikus épületét is, így többek között a műemléki városházát, a járási hivatalt, valamint a Zákó-házat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×