eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tokaj, 2023. június 19. A Városháza és a Rákóczi Ferenc utca részlete az észak-magyarországi, a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál fekvő településen, amely 950 éves évfordulóját ünnepli. Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említi ismert, írott forrás, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Majd (talán) 1074-ben említik, amidőn Salamon király a kemeji csata után Cothoydnál menekült át a Tiszán, amely nevet sok történetíró Tokajnak véli. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Történelmi léptékű megújulás előtt Tokaj

Tokajt választotta a világ legjobb kiemelt települései közé az ENSZ Turisztikai Világszervezete. Magyar település először nyert ilyen rangos turisztikai díjat. Az alapításának 950. évét ünneplő város polgármesterét, Posta Györgyöt kérdeztük.

Az alapításának 950. évét ünneplő város 5 földrész mintegy 260 településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat. A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak, és mozgatórugója a további, történelmi léptékű turisztikai fejlesztéseknek, melyek célja, hogy hazánk egyik legkedveltebb célpontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése – tudatta korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Posta György az InfoRádiónak nyilatkozva egyebek mellett kiemelte: az ENSZ Turisztikai Világszervezetének elismerése a világon mindenhol meg fog jelenni, aminek köszönhetően olyanok is ellátogathatnak Tokajba, akik eddig még nem hallottak a városról róla. Hozzátette: az elismerésnek köszönhetően, amit szabadon használhatnak a kommunikációban, nagyobb figyelmet kaphat a település, vonzóbbá téve a turisták számára.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „történelmi léptékű” beruházás előtt áll Tokaj a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, ami keretében megújul majd a város főutcája 800 méteren, illetve a település zöldterületinek nagy része, amik az eddigieknél sokkal jobban fognak dominálni. Emellett bizonyos épületek homlokzata is felújításra kerül, köztük például a városházáé és a járási hivatalé is, amik mind a sétálóutcán találhatók.

Sort kerítenek továbbá olyan magánberuházásokra is, amik régóta nem használt épületek megújítását célozzák, gondolva például a 18. században épült Arany Sasra, ami Hegyalja egyetlen vendégfogadója volt annak idején. De elbontásra kerül a főtéren a 80-as években épült, szocreál stílusú áruház, aminek helyén egy palotajellegű épület fognak felhúzni.

„Ezekben az épületetekben minőségi szolgáltatók, éttermek fognak nyílni, vonzóvá téve a települést azok számára is, akik ezek hiánya miatt nem keresték fel eddig”

– fogalmazott Posta György.

A polgármester végül emlékeztetett, hogy a múlt évben került átadásra egy öt- és egy négycsillagos szálloda, amik mind erősítik Tokaj turizmusát. A jövőben pedig az említett nagyszabású turisztikai fejlesztés pedig azt szolgálja, hogy legyen miért még inkább felkeresni az észak-magyarországi várost – zárta gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×