eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Car frozen side mirror after a freezing rain phenomenon
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Vasárnap olyan jelenség fenyeget, amit régen láttunk – időjárás-jelentés

Marad a nyugati, észak-nyugati áramlás, emiatt frontokban gazdag, változékony lesz az idő, és ónos eső is lehet.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk időjárását főként anticiklonok határozzák meg. A Skandináv-félszigeten és főként annak az északi felén már javában beköszöntött a tél: a hőmérséklet sokfelé délután sem éri a -5, helyenként a -10 fokot sem. Ez elsősorban a területen lehullott hónak köszönhető, a hóréteg vastagsága arrafelé 10-30 cm között alakul. Dél, délnyugat felé haladva egyre magasabb hőmérsékleti értékek a jellemzőek, Spanyolország déli felén, valamint Szicíliában egy-egy helyen 25 fok feletti csúcsértékeket regisztráltak. Változatosabb az idő a Balkán-félszigeten, ahol egy ciklon örvénylik, és hatására helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik; síkvidéken döntően eső, de a magasabb hegyvidéki tájakon a hó a meghatározó csapadékforma. Egy alacsonynyomású rendszer éri el a Brit-szigeteket is, ezért egyre többfelé ered el az eső azon a területen. A Kárpát-medence időjárását szombaton még a Balkán-félszigeten örvénylő ciklon, és annak a hátoldalán áramló hidegebb levegő alakítja, vasárnap már az utóbbi ciklon okoz felhős, elsősorban az északkeleti részeken csapadékos időt.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Vasárnap napközben a vastag felhőtakaró kelet felé halad, ebből elszórtan eső, zápor, északkeleten havas eső előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken átmeneti gyenge ónos eső is lehet. Délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd gomolyfelhők képződnek, ezekből zápor előfordulhat. Az északkeleti országrészben borult marad az idő. A délire forduló szél csak néhol élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 11 fok között valószínű, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×