eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Republikon: ha Szentkirályi Alexandra indul Karácsony Gergellyel szemben, ha nem, az ellenzék nem dőlhet hátra

Karácsony Gergely főpolgármesternek jó esélye van az újraválasztásra, ám az ellenzéki városvezetés ellenére a fővárosban is a Fidesz a legnépszerűbb párt - ezek a Republikon Intézet Budapest-kutatásának legfőbb megállapításai.

Az ellenzéki irányítás ellenére a fővárosban is a Fidesz vezeti a pártok versenyét - mondta az InfoRádiónak Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője az általuk közzétett átfogó Budapest-kutatását ismertetve.

"Budapestet ellenzéki fellegvárnak szokás tartani, ez az adatokban is igazolódni látszik, de

ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy a pártok versenyét Budapesten is a Fidesz vezeti, a teljes népességen belül 30 százalékra mértük nyáron a kormánypártokat, ami azt jelenti az ellenzékre nézve, hogy bár valóban együtt erősebbek a kormánypártnál, de nem szabad elaludnia, nincs szó lefutott versenyről."

A közpolitikai szakértő kitért a pártpreferenciák fontosságára is.

"Ezek határozzák meg azt, hogy hogyan értékelik a budapestiek a város állapotát, az elmúlt 4 évet és azokat a szakpolitikai döntéseket, amelyek az utóbbi 4 éves időszakot meghatározták. Annak ellenére, hogy a tapasztalatok a dolog fizikai szintjén azonosak, a megítélésük nagyon nagy részben a pártpreferenciákon múlik."

A Fidesz-szavazók - mint folytatta - 88 százaléka inkább vagy teljes mértékben egyetértett azzal, hogy ha fideszes lenne a főpolgármester, akkor több forráshoz jutna Budapest, "ráadásul úgy, hogy még jelölt sincs, tehát nem szakpolitikai kérdések alapján gondolják ezt, hanem pusztán pártszimpátia-alapon, ami azt jelenti, hogy

tudatában vannak annak, hogy a város anyagi támogatása pártpolitikai kérdés."

A vezető elemző beszélt a főpolgármesteri pozícióért folyó küzdelemről is.

"Amikor nyáron ezt a kutatást készítettük, akkor a leggyakrabban felmerülő név Szentkirályi Alexandráé volt Karácsony Gergelyével szemben, így a kutatásunkban az ő népszerűségét vizsgáltuk, illetve azt, hogy amennyiben ő lenne a Fidesz jelöltje, hány szavazatot kapna. A mi kutatásunk szerint Karácsony Gergelynek minden esélye megvan az az újrázásra, határozottan vezet a Fidesz teoretikus jelöltjével szemben, de azért ez nem jelenti azt, hogy az ellenzék hátradőlhet. Már csak azért sem, mert amikor Szentkirályi Alexandra népszerűségét vizsgáltuk, akkor úgy találtuk, hogy magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz Budapesten belül, az ő személye tehát még extra szavazatokat is hozhatna" - ecsetelte Ranschburg Zoltán.

Hozzátette, Budapesten többségben vannak azok, akik visszaállítanák az eredeti, listás önkormányzati választási rendszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×