Minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit. A rendeletnek köszönhetően így már nemcsak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Facebook-oldalán.
A miniszter tájékoztatása szerint egyszerűsítik az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeit is. Az új szabályozás lehetővé teszi ugyanis a hentesüzletek számára a friss vadhús átvételét, és az abból történő húskészítmény előállítását is.
A miniszter kiemelte:
az a céljuk, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől.
A rövid ellátási lánc jelenti ugyanis a felelős és környezettudatos vásárlás alapját. Ez teszi lehetővé a termékek gyors és hatékony szállítását is a termelőtől a fogyasztóig.
Elmondása szerint a folyamat egyik színtere a helyi termelői piac, amely reneszánszát éli az elmúlt időszakban. Ezért fordít az agrártárca kiemelt figyelmet a hazai kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségük kibővítésére - közölte a tárcavezető. Hozzátette: országosan már 321 termelői piac működik, és több mint 23 ezren foglalkoznak őstermelői tevékenységgel.
"Célunk, hogy a termőföldtől az asztalig magyar kézben tartsuk a termelést és növeljük a magyar hozzáadott értéket" - jelentette ki Nagy István.