eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A man stands in a prison cell by a barred window, his head in his hand.
Nyitókép: Bartle_Halpin/Getty Images

Jelentős reformot javasol a kormány a büntetés-végrehajtásban

Bevezetnének egy motivációs kreditrendszert, amelyben a jól viselkedő ítéltek a fegyházból például átkerülhetnek a kevésbé szigorú fogva tartást biztosító börtön fokozatba - derült ki az erről szóló törvénymódosítás parlamenti vitájából.

A fogház, a börtön és a fegyház hármas fokozatrendszere megmarad, de az elítéltek motiválásának érdekében új besorolási és elkülönítési szempontokat vezetnek be - közölte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Elmondása szerint új motivációs eszközként jön létre a kreditrendszer, amely objektív és átlátható módon segíti az elítéltek kategória közötti váltását.

"A fogvatartottak megfelelő magaviselete és együttműködése esetén átláthatóan és kiszámíthatóan válik elérhetővé a kategóriarendszerben történő előmenetel, ahogy átlátható és közvetlen következménye lesz a felróható magatartással együtt járó visszasorolásnak is. A kreditrendszer az elítéltek magaviseletét, együttműködési készségét és reintegrációs tevékenységét is értékeli. Mindez közvetlenül ösztönzi az elítélteket a saját életviszonyaikat érintő felelősségvállalásra, a büntetés-végrehajtás rendjének betartására és a reintegrációs tervben való közreműködésre" - sorolta.

A fideszes Nagy Csaba és a KDNP-s Vejkey Imre időszerűnek nevezte a változtatást.

A DK-s Sebián-Petrovszki Lászlónak viszont nem tetszik az új kreditrendszer.

"Nem lehetséges-e az, hogy a mindenféle kreditek szerzésével és mindenféle kategóriákba való föl- és alásorolásokkal elérheti azt egy elítélt, hogy a végén tulajdonképpen mégsem kapja meg azt a büntetést, amit egyébként a jogos társadalmi érdek megkívánna, és ami egyébként a Btk.-ban és az ítéletben is szerepelne?" - tette fel a kérdést.

A szocialista Harangozó Tamás totális csődnek nevezte az embercsempészek kiengedését.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István is kockázatosnak tartja ezt a döntést, amit a kormány egyébként a börtönök túlzsúfoltságával és a fogva tartás magas költségével indokol.

Répássy Róbert államtitkár zárszavában hangsúlyozta, hogy az embercsempészeket nem szabadon engedik, hanem reintegrációs őrizetre bocsátják, és 72 órán belül távozniuk kell az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×