eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kötelező visszaváltási rendszer akár ár-anomáliákat is okozhat majd

A gyártók fél év türelmi időt kapnak a rendszer bevezetésére, ám még mindig vannak tisztázatlan, megválaszolásra váró kérdések.

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) rendelete szerint visszaváltási díjas terméknek számítanak a fogyasztásra kész és a koncentrátum italtermékek palack vagy doboz formájú csomagolása, amennyiben annak alapanyaga műanyag, fém vagy üveg, űrtartalma pedig 0,1 liternél több, de 3 liternél kevesebb - írja az Economx.hu. Azok a gyártók, akik 5000 darabnál kevesebb terméket hoznak forgalomba, felmentést kapnak a rendszer bevezetése alól. A nem újrahasználható termékek visszaváltási díja 50 forint lesz, ennyit kapunk vissza a pénzünkből, ha visszaváltjuk.

Az újrahasználható termékek esetén a visszaváltás díját a gyártó határozza meg, ahogy az önkéntesen visszaváltási díjas termékek esetében is - írja a portál. Az Andersen Adótanácsadó Zrt. közleménye szerint azonban számos kérdés és probléma merül fel a szabályozás kapcsán. Megjegyzik, hogy a szolgáltatási és a csatlakozási díjak mértéke nem ismert, ezért a gyártók nehezen tudnak kalkulálni a jövő évtől forgalmazandó termékek regisztrációjával, sőt, ez akár kockázatos vállalkozás is lehet.

Mint írják,

mindez azért problémás, mert a kötelezően visszaváltási díjas termékeket november 15-ig kell a gyártóknak regisztrálniuk, azaz egy héten belül.

Ráadásul a DRS szolgáltatási díján felül öt évig csatlakozási díjat is kell fizetniük. Az információ hiányában a társaság szerint nem kiszámítható, hogy a DRS-díjak magasabbak lesznek-e az EPR díjaknál. A portál úgy fogalmaz, Azt sem tudni a rendelet alapján, hogy a visszaváltási rendszer bevezetésének hatása a még nem ismert szolgáltatási és csatlakozási díjakkal együtt hogyan fog a termékek árában megjelenni.

A rendelet szerint az új rendszer átmeneti időszaka 2024. június 30-ig tart majd, ezután már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek forgalomba. Ezután azonban komoly kockázata lehet a közlemény szerint annak, hogy amennyiben a regisztrációs folyamatok elhúzódnak, átmenetileg nem lesznek elérhetők bizonyos termékek.

Így ebben az átmeneti időszakban megtörténhet, hogy azonos termékek eltérő árakon lesznek elérhetők, mivel a visszaváltási díj miatt az újonnan csomagolt termékek drágábbak lesznek.

A portál szerint a társaság közleménye szerint az a kérdés is felmerül, hogy a rendszerért felelős MOHU-t mekkora terhelés éri majd a gyártók irányából, és tudja-e majd tartani a regisztrációs eljárás tekintetében a 45 napos válaszadási, elbírálási határidőt. A társaság szerint a rendelet nem tér ki arra, hogy lesz-e egyszerűsített nyilvántartási vagy díjátalányfizetési lehetőség az EPR-rendszerhez hasonlóan, ami nagy könnyebbséget jelentene a gyártóknak és a forgalmazóknak.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×