eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületegyüttesének részét képező Károlyi-palota átriuma 2017. február 21-én.
Nyitókép: A Károlyi-palota átriuma 2017-ben. MTI/Szigetváry Zsolt

Elbontják a Magyar Rádió ikonikus épületeit

Nyolc épületet kell elbontani a józsefvárosi palotanegyedben. Ez csaknem 33 ezer négyzetméter.

Kiírták a közbeszerzést a Rádió egykori épületeinek bontására a Pázmány Campus helyszínén. Budapest VIII. kerületében, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra – írja a magyarepitok.hu.

Egyetlen épület kivétel, amelynek egy részét a kivitelezés alatt bontják majd el, az utcai homlokzat megtartása miatt. A palotanegyed ezen területén műemléki épületek is találhatók, ezeket azonban nem érintik a munkálatok. A bontás a Magyar Rádió egykori épületeit, stúdióit érintik:

  • B/1 épület: a Magyar Rádió korábbi ötemeletes irodaháza, kazánház, bunker;
  • D/1 épület: a Bródy Sándor 5-7. egykor a Magyar Rádió épülete volt;
  • D/2 – D/8 épület: archívum, stúdiók, valamint garázs és műhely.

Összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent, vagyis – a Józsefvárosi Újság becslése szerint – mintegy 1630 teherautó kell majd a törmelékek elszállítására.

A józsefvárosi palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) összevont campust hoz létre. Az ingatlanok a Pázmányt fenntartó Magyar Püspöki Kar tulajdonába tartoznak. A várhatóan 2027-re elkészülő beruházás során több jelentős épület is megújul majd a Nemzeti Múzeum mögött fekvő területen (például a rádió egykori Márványtermét is magába foglaló Esterházy-palota vagy a végletesen leromlott állapotú Károlyi-palota), de új épületeket is emelnek majd.

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×