eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely: nem a külföldiekkel, hanem a munkaerő-kölcsönzéssel van a baj

Budapest szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a főváros saját cégei számára ilyen foglalkoztatást nem engednek - írta a főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti kijelentésére reagálva, miszerint a főpolgármester most alkalmazott 13 külföldi vendégmunkást buszsofőrnek, azt írta: a kormányfő ismét Budapestre hivatkozott, és "már megint nem sikerült közelébe se lennie a valóságnak". A hazugság sem menti persze szorult helyzetét, hosszú évek uszítása után most arra kellene magyarázatot adnia, miért támogatja a kormány harmadik országbéli vendégmunkások tízezreinek munkavállalását Magyarországon - tette hozzá.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad."

A gond a konstrukcióval, a munkaerő-kölcsönzéssel van, azért, mert ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is - írta.

A főpolgármester szerint a minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét - írta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: szerintük a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni, valamint a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. "Magyarországnak igenis van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani" - fűzte hozzá.

A főpolgármester kitért arra, hogy Budapest-pótlékot fizetnek a munkavállalóiknak, jövőre is béremelést adnak, "bármilyen nehéz helyzetbe sodorták is a várost a kormányzati megszorítások", és ezen a héten szerveznek állásbörzét annak érdekében, hogy megtalálják a hazai munkaerőtartalékot a budapesti cégek számára.

Karácsony Gergely közölte, ahol pedig nem a főváros a munkáltató, ott ellenőrizni fogják, hogy egy magáncég munkaerőkölcsönzése mennyiben felel meg a közlekedés- és utasbiztonság, valamint az utastájékoztatás, vagyis a budapestiek érdekeinek.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×