eur:
395.53
usd:
364.42
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Drónfelvételen a balatonfüredi Kerektemplom 2022. július 29-én.
Nyitókép: Komka Péter

Több százezer lakost érintő gigaberuházást készítenek elő a Balatonnál

Jelentős fejlesztések kezdődtek a balatoni ivóvízellátás korszerűsítése érdekében, miután a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 3,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projektre. Az előkészítő munkák 2022 tavaszán kezdődtek meg – mondta az InfoRádiónak a társaság sajtószóvivője.

A teljes balatoni térség ivóvízellátásának modernizációját célzó projekt teljes körű műszaki előkészítési és tervezési feladatainak ellátására kiírt uniós, nyílt közbeszerzési eljárás 2021 májusában indult. Lakatos Edina arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy jelenleg a munkálatok előkészítése, megtervezése zajlik. Mint fogalmazott, a cél az előkészítési és tervezési feladatok elvégzése ahhoz a nagyszabású fejlesztési koncepcióhoz, amely a Balaton és térsége ivóvízminőségének javítását, a térségbe az északi parti karsztvízbázisokból, továbbá a Mura folyóból többletvízmennyiség biztosítását, valamint a felszíni vízkivételi művek kiváltását célozza.

A DRV a projekt kapcsán hangsúlyozta: a fejlesztéssel a meglévő karsztvízbázisokat csak a „regenerálódási” határukig terhelik majd. Lakatos Edina kiemelte: a cél a régió hosszú távú, fenntartható és gazdaságos ivóvízellátásának biztosítása.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a tervezési projektre 3,2 milliárd forintos, százszázalékos támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. „A fejlesztések keretében elvégzendő tervezési és előkészítési feladatok 2022 tavasza óta zajlanak” – közölte Lakatos Edina.

A közbeszerzési műszaki leírásból kiderült, hogy valamennyi balatoni mellett néhány távolabb eső település is érintett a beruházásban, így mintegy 300 ezer lakos örülhet annak, hogy fejlesztések indulnak a környezetében.

A balatoni térség ivóvízellátásának fő vízbázisai jelenleg a bakonyi karsztvizek, a Balaton vizét tisztító felszíni vízművek, illetve helyi kisvízművek. A meglévő vízművek közül a karsztvizeket kiaknázók a legkedvezőbb adottságúak, míg a kisvízművek és a Balaton vizét tisztító vízművek rendkívül magas üzemeltetési költségen, környezetet terhelő módon működnek. Ennek oka, hogy egyrészt a Balaton vize csak nehezen és költségesen tisztítható, magas ugyanis a szervesanyag-tartalma, a pH-ja, másrészt a sekély tó vízminősége olyan külső feltételektől függ, mint az algásodás vagy a viharok okozta iszap-felkeveredés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×