eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
A kettes medence a Gellért-hegyen található, az összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban a szokásos tavaszi nagytakarítása előtt a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én. A Fővárosi Vízművek egyik leglátványosabb és legnépszerűbb létesítményében, a hatalmas térben 106 darab, 10 méter magasságú oszlop van.MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szintet lépett egy magyar tulajdonú cég a fenntartható vízgazdálkodásban

A Waterscope Zrt. elemzi a vízhálózat adatait, ezáltal optimalizálható a rendszer működése, csökkenthető a vízveszteség és az energiafelhasználás.

A fenntartható vízgazdálkodást támogató magyar tulajdonú Waterscope Zrt. bemutatkozott Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának adásában. A cég már részt vett a 2021-ben megrendezett Planet Budapest fenntarthatósági expón is.

Áder János kérdésére Ilcsik Csaba vezérigazgató elmondta: sikeres volt a részvételük a 2021-es fenntarthatósági expón és idén szeptember végén is ott lesznek a 2. rendezvényen. A cégvezető a műsorban arról beszélt, hogy cégük vízmonitoringgal foglalkozik, ami csökkenti a hálózati vízveszteséget és energiafelhasználást.

A cég szabadalma az "okos tűzcsap", melynek segítségével olyan helyeken képesek adatokat gyűjteni, ahol mások nem, mert nincs áram vagy térerő, így például a föld alatt.

A szakemberek a vízmonitoring során mérik a vízhálózat nyomását, a vízhasználat mértékét és a vízhőmérsékletet. Ez a szolgáltatás nagyon ritka.

Áder János megjegyezte: látszólag rengeteg víz van a bolygónkon, ám ennek csak 2,5 százaléka édesvíz, és annak is túlnyomó része fagyott állapotban van vagy mélyen a föld alatt. Csupán 0,007 százalék a könnyen hozzáférhető ivóvíz aránya. A 20. század az olaj százada volt, a 21. század a vízé lett – jegyezte meg a volt államfő.

Ilcsik Csaba kifejtette, Magyarország évente mintegy 550 millió köbméter vizet használ, ám ebből 144 millió el sem jut el a fogyasztókhoz a vízveszteség miatt. A hálózati veszteség csökkentésével viszont sok energiát lehetne megtakarítani. A Waterscope vízhálózatot monitorozó, mérő tevékenysége digitalizációra épít. Egy Kecskemét nagyságú településen 60-70 mérőpont van, amely 2 percenként szolgáltat a vízhálózatról adatokat. Ezeket a mesterséges intelligencia dolgozza fel, aminek nagy jelentősége van például a vízipar energiaigénye miatt.

A szennyvíztisztítás például az egyik paksi blokk egy hónapos áramtermelését elhasználja,

de jelentős energiaigénye van az ivóvíz mélyből felszivattyúzásának, a felhasználókhoz való eljuttatásának, az ehhez szükséges víznyomás fenntartásának. A szakember szerint a vízhálózat adatainak gyűjtésével és elemzésével optimalizálható a rendszer működése, csökkenthető a vízveszteség és az energiafelhasználás.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány – amelynek a volt államfő a kuratóriumi elnöke – az egyik legnagyobb tulajdonosa a Waterscope-nak. A cég kínálata a tervezéstől a testre szabott szolgáltatásig terjed. A Waterscope Magyarország 38 vízműve közül 22-ben szolgáltat, továbbá számos másik országban is terjeszkednek – közölte Ilcsik Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×