eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A kettes medence a Gellért-hegyen található, az összesen 80 millió liter vizet tárolni képes Gruber József víztárolóban a szokásos tavaszi nagytakarítása előtt a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én. A Fővárosi Vízművek egyik leglátványosabb és legnépszerűbb létesítményében, a hatalmas térben 106 darab, 10 méter magasságú oszlop van.MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szintet lépett egy magyar tulajdonú cég a fenntartható vízgazdálkodásban

A Waterscope Zrt. elemzi a vízhálózat adatait, ezáltal optimalizálható a rendszer működése, csökkenthető a vízveszteség és az energiafelhasználás.

A fenntartható vízgazdálkodást támogató magyar tulajdonú Waterscope Zrt. bemutatkozott Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának adásában. A cég már részt vett a 2021-ben megrendezett Planet Budapest fenntarthatósági expón is.

Áder János kérdésére Ilcsik Csaba vezérigazgató elmondta: sikeres volt a részvételük a 2021-es fenntarthatósági expón és idén szeptember végén is ott lesznek a 2. rendezvényen. A cégvezető a műsorban arról beszélt, hogy cégük vízmonitoringgal foglalkozik, ami csökkenti a hálózati vízveszteséget és energiafelhasználást.

A cég szabadalma az "okos tűzcsap", melynek segítségével olyan helyeken képesek adatokat gyűjteni, ahol mások nem, mert nincs áram vagy térerő, így például a föld alatt.

A szakemberek a vízmonitoring során mérik a vízhálózat nyomását, a vízhasználat mértékét és a vízhőmérsékletet. Ez a szolgáltatás nagyon ritka.

Áder János megjegyezte: látszólag rengeteg víz van a bolygónkon, ám ennek csak 2,5 százaléka édesvíz, és annak is túlnyomó része fagyott állapotban van vagy mélyen a föld alatt. Csupán 0,007 százalék a könnyen hozzáférhető ivóvíz aránya. A 20. század az olaj százada volt, a 21. század a vízé lett – jegyezte meg a volt államfő.

Ilcsik Csaba kifejtette, Magyarország évente mintegy 550 millió köbméter vizet használ, ám ebből 144 millió el sem jut el a fogyasztókhoz a vízveszteség miatt. A hálózati veszteség csökkentésével viszont sok energiát lehetne megtakarítani. A Waterscope vízhálózatot monitorozó, mérő tevékenysége digitalizációra épít. Egy Kecskemét nagyságú településen 60-70 mérőpont van, amely 2 percenként szolgáltat a vízhálózatról adatokat. Ezeket a mesterséges intelligencia dolgozza fel, aminek nagy jelentősége van például a vízipar energiaigénye miatt.

A szennyvíztisztítás például az egyik paksi blokk egy hónapos áramtermelését elhasználja,

de jelentős energiaigénye van az ivóvíz mélyből felszivattyúzásának, a felhasználókhoz való eljuttatásának, az ehhez szükséges víznyomás fenntartásának. A szakember szerint a vízhálózat adatainak gyűjtésével és elemzésével optimalizálható a rendszer működése, csökkenthető a vízveszteség és az energiafelhasználás.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány – amelynek a volt államfő a kuratóriumi elnöke – az egyik legnagyobb tulajdonosa a Waterscope-nak. A cég kínálata a tervezéstől a testre szabott szolgáltatásig terjed. A Waterscope Magyarország 38 vízműve közül 22-ben szolgáltat, továbbá számos másik országban is terjeszkednek – közölte Ilcsik Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×