eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
white headphones on top of computer tablet.
Nyitókép: arinahabich/Getty Images

Megerősítette háborús céljait az izraeli kormányfő – a nap hírei

A Hamász megsemmisítését és a túszok kiszabadítását nevezte a gázai övezeti háború céljának az izraeli kormányfő. A migráció terrorkockázatairól szóló magyar titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát kezdeményezi a Fidesz frakcióvezetője. A fehérorosz elnök szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, ezért csak tárgyalásokkal lehet lezárni az orosz-ukrán háborút. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A Hamász megsemmisítését és a túszok kiszabadítását nevezte a gázai övezeti háború céljának az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjahu bejelentette: a szárazföldi műveletek kiterjesztésével a háború a második szakaszába lépett. Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott: a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háború hosszú és nehéz lesz és a háború végső célja Izrael fennmaradásának biztosítása. Benjamin Netanjahu Izrael második függetlenségi háborújának nevezte a hadműveleteket. Megerősítette, hogy a szárazföldi offenzíva idején is folytatódnak a túszok kiszabadítását célzó tárgyalások. Visszautasította azokat a vádakat, hogy Izrael háborús bűnöket követ el a Gázai övezet bombázásával. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már több mint 8 ezer halálos áldozata van az övezetet ért izraeli támadásnak. Közben A Gázai övezet több térségében már helyreállt a távközlési- és internetszolgáltatás.

Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője. Daniel Hagari azt is közölte, hogy kibővítik a Gázai övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését. Közös izraeli–amerikai–egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre található átkelőnél. Ismét felszólította az övezet lakóit, hogy meneküljenek délre. Mindeközben harcokat jelentettek Ciszjordániából is, valamint Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában és Libanonban, az Irán által támogatott síita milíciák ellen.

Több ezren rohamoztak meg élelmiszerraktárakat Gázában – közölte az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete. A létesítményekbe betörő palesztinok lisztet és más alapvető cikkeket, például higiéniai eszközöket vittek el. A szervezet gázai ügyekért felelős igazgatója, Thomas White úgy fogalmazott: ez aggasztó jele annak, hogy a három hete tartó háború és Gáza masszív ostroma után a polgári rend kezd felbomlani.

Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért – jelentette ki az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Jake Sullivan hangsúlyozta: az izraeli védelmi erőknek és az izraeli kormánynak a katonai műveletnek minden órájában azon kell lennie, hogy különbséget tegyen a legitim katonai célpontnak számító Hamász-terroristák és a civilek között.

A migráció terrorkockázatairól szóló magyar titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát kezdeményezi a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté ezt a Kossuth Rádióban erősítette meg. A kormánypárti politikus ismét felhívta a figyelmet arra, hogy jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról, a terrorizmus és a migráció összefüggéséről, de a dokumentumot egyelőre csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ismerhették meg. Hozzátette: a testület kérésére a jelentést tevő titkosszolgálat dönthet a titkosítás feloldásáról.

A Brüsszellel folytatott viták miatt van szükség az újabb nemzeti konzultációra – erősítette meg a Kossuth Rádióban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba azt is közölte: a dokumentumban gazdasági és migrációs kérdések is lesznek. A kérdőívet postai úton is vissza lehet küldeni és interneten is ki lehet majd tölteni.

A fehérorosz elnök szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, ezért csak tárgyalásokkal lehet lezárni az orosz–ukrán háborút. Aljakszandr Lukasenka úgy fogalmazott: mindkét oldalon van elég probléma és egyik fél sem tudja jelentősen megerősíteni a pozícióját. A fehérorosz állami hírügynökség weboldalára felkerült videofelvételen azt is hangsúlyozta: a megbeszélésekhez nincs szükség semmilyen előfeltételre.

Kazahsztánban 45-re emelkedett a Kosztyenko szénbányában történt szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A közép-kazahsztáni ipari területen található bányában szombaton reggel történt robbanás. Az állami mentőszolgálat vezetőjének helyettese szerint kevés esély van további túlélők fellelésére. A regionális közigazgatás korábban arról számolt be, hogy a föld alatt tartózkodó mintegy 250 bányász közül 205-öt hoztak a felszínre.

Elhunyt Matthew Perry kanadai–amerikai színész. 54 éves volt. Matthew Perry az 1990-es években a Jóbarátok című tévésorozattal, Chandler Bing szerepében vált híressé. A Los Angeles Times értesülése szerint a színészre Los Angeles-i otthonában, egy jakuzziban találtak rá. Az eddigi információk alapján nem találtak idegenkezűségre utaló nyomot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×