eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Female hands and swatch.
Nyitókép: Zmaj88/Getty Images

Közeleg az óraátállítás - a magyarok többsége viszont szabadulna tőle

Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése. A kérdéssel már az EU is többször foglalkozott, de más, fontosabb ügyek miatt mindig elmaradt a döntés.

Pontosan egy hét múlva, október 29-én óraátállítás. A penzcentrum.hu az idén ősszel egy kérdőíves kutatás kereti között felmérte a magyarok hozzáállását, és nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól. Többen pedig jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.

A COVID járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. De a pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig. Azóta viszont az orosz-ukrán háború ismét tolódni látszik a határidő.

A portál úgy értesült, hogy legkorábban 2025-ben van dönthet az Európai Unió az óraátállításról.

A penzcentrum.hu felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy vajon a válaszolók melyik időzónát preferálnák? Ebben a kérdésben azonban már eléggé megoszlottak a vélemények; 46% szerint a nyárit, míg 35% szerint a télit kéne megtartani. Ugyanakkor egy 2021 év eleji kormányinfón Gulyás Gergely kancellária miniszter azt mondta, hogy az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének és ahhoz tudna igazodni az ország.

Bár az internetes újság szerint nincsenek egyértelmű tudományos eredmények az óraátállítás egészségre gyakorolt hatásairól, de annyi biztosan tudható, hogy valóban megterhelő az emberi szervezet számára. Ugyanakkor az átállítás mellett szól, hogy ezzel több esély marad az estébe elnyúló szabadidős programokra, amik viszont jó hatással vannak az egészségre. Ellenben az óraátállítás ellen szól az, hogy ilyenkor megnő a közlekedési balesetek száma is.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×