eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Kormányígéret: a hátrányos helyzetű diákokat tanítók ötödével többet fognak keresni

Büntetést kapnak azok az állami iskolák, amelyek kevesebb hátrányos helyzetű gyereket vesznek fel, mint amennyit arányosan kellene. A szegregáció szankcionálását az Európai Unió várja el Magyarországtól.

A hátrányos helyzetű tanulók arányának minden iskolában meg kell egyeznie az adott településen élő hátrányos helyzetű gyerekek arányával – ismertette a módosítás lényegét expozéjában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

"A javaslat szerint a köznevelési intézmények fenntartói számára biztosított, adott évi átlagbéralapú támogatás csökkentett összegű, 90 százalékos lenne, ha a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű tanulók nevelésében, oktatásában az adott általános iskola nem veszi ki a részét az indokolt mértékben. A törvényjavaslat szerint azt vizsgáljuk majd, amikor a településen vagy a fővárosi kerületben több általános iskola működik, és azok bármelyikében a hátrányos helyzetű tanulók iskolán belüli aránya a település vagy a kerület hátrányos helyzetű tanulói arányához képest jelentősebb mértékben - előbb 20 százalékponttal, majd a későbbi években 15 százalékponttal - alacsonyabb.

A Fidesz vezérszónoka, Bodó Sándor azzal érvelt a szigorítás mellett, hogy egy olyan osztályban, ahol túlnyomó többségben vannak a felzárkóztatásra szoruló gyerekek, nem lehet hatékony munkát végezni.

A KDNP-s Harrach Péter emlékeztetett rá, hogy a hátrányos helyzetnek sok oka lehet, nemcsak etnikai, hanem regionális családi és egészségügyi is.

A DK vezérszónoka, Barkóczi Balázs szerint az elmúlt évtizedben erősödött a szegregáció, az iskolarendszer újratermeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, miközben az Orbán-kormány magániskolákat épít a milliárdos elitnek, például az egyházak segítségével.

A szocialista Hiller István a pályázati forrásokat hiányolta a módosításból, és rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt szegregált diákok felzárkóztatásáról is gondoskodni kéne

"Van 2-3 olyan évfolyam, amely - megengedem, sőt aláírom, nem az önök hibájából, hanem emiatt az átkozott járvány miatt - elkülönül a többitől, nem tanultak meg ezek a 6-7-8 éves magyar kisfiúk és kislányok rendesen írni, olvasni, számolni, ez nem szegregáció."

A jobbikos Ander Balázs arról beszélt, hogy a szegregációval küzdő oktatási intézményeknek iskolapszichológusokra, szociális munkásokra és mentálhigiénés szakemberekre is szükségük lenne

A Párbeszéd vezérszónoka, Berki Sándor több fizetést adna azoknak a pedagógusoknak, akik 100 százalékban romákból álló osztályokban tanítanak, és megoldandó problémának nevezte, hogy a szegény szülők gyerekei nem tudnak bejutni a jó minőségű oktatást biztosító egyházi iskolákba.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté kifogásolta, hogy a javaslat csak elvonást tartalmaz, többletforrást nem.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Dúró Dóra úgy látja, hogy a kormány kizárólag azért vezeti be ezt a szabályt, hogy az ország megkapja az uniós pénzeket.

Rétvári Bence államtitkár zárszavában azt mondta, hogy az iskoláktól elvett pénz a közoktatás költségvetésében marad, a hátrányos helyzetű diákokat tanító pedagógusok pedig 20 százalékkal többet fognak keresni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×