eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kohászok dolgoznak az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasműjében 2023. február 16-án. A Dunaferr felszámolója januárban három hónapos működési szerződést kötött a brit-indiai Liberty Steel acélipari vállalattal, a társaság vizsgálja a vasmű további üzemeltetésének lehetőségét. A kormány februárban arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását az Európai Bizottság - a nap hírei

Krausz Ferenc és két kutatótársa kapja a fizikai Nobel-díjat az atto-fizika területén végzett kutatásaikért. A korábbi 3,9 százalékról 5,2 százalékra emelte idei GDP-arányos hiánycélját a kormány.

Újabb magyar származású kutató kap Nobel-díjat. Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier megosztva az idei fizikai Nobel-díj kitüntettjei – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A móri születésű Krausz Ferenc Németországban él, az MTA külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, elméleti fizikus, magfizikus, lézerfizikus. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg atto-szekundumos fényimpulzust, megalapozva az attofizika tudományát. Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló kísérleti módszereikért kapják.

Előzetes adatok szerint 2.296 milliárd forint volt a kormányzati szektor első féléves hiánya. Ez a GDP 6,3 százalékának felel meg. A második negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 3,1 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kormányzati szektor bevétele 15.366 milliárd, kiadása 17.662 milliárd forint volt az első fél évben. A bevételek 11,7 százalékkal, a kiadások pedig 22,4 százalékkal emelkedtek.

Emelte idei GDP-arányos hiánycélját a kormány. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a jelentős kiadásokra tekintettel a kabinet 5,2 százalékra módosítja hiánycélt, amely 1 százalékpontos javulás a tavalyi hiányhoz képest. Ez ugyanakkor 1,3 százalékponttal magasabb az idei eredeti 3,9 százalékos célnál.

A GDP-növekedés nem fogja elérni a költségvetési törvény módosításának elfogadásakor prognosztizált mértéket, vagyis a 1,5 százalékot - írja véleményében a Költségvetési Tanács. A szervezet a költségvetési hiánycél mai(kedd) emelésével összefüggésben hangsúlyozza: az új hiánycél mellett is szükségesnek látja a kiadások szoros kontrollját. A büdzsé egyensúlyának tartós javítása a Költségvetési Tanács szerint a jövőben további intézkedéseket is szükségessé tesz.

Önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól az új vállalati- és a lakáshiteleknél a kormány – hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség egyeztetésén. Nagy Márton tárcavezető szerint ennek mértéke az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12, a lakossági lakáscélú hiteleknél pedig 8,5 százalék lehetne. Ezért cserébe a tárcavezető megígérte, hogy ha a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, akkor kivezetik a vállalkozásokat érintő kamatstopot, továbbá felülvizsgálják a lakossági kamatstopot is.

A negatív európai környezet ellenére pozitívak Magyarország gazdasági kilátásai – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács fórumán ismertette: az amerikai vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget, 1.700 cég 105-110 ezer főt foglalkoztat. A tárcavezető üdvözölte, hogy az ország a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált.

Magyarország nyitott egy új magyar-amerikai megállapodásra a kettős adóztatás elkerüléséről. Varga Mihály, pénzügyminiszter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács ülése után közölte: a korábbi egyezmény amerikai fél általi felmondásának következményei mindkét ország számára kedvezőtlenek. Az Egyesült Államok tavaly júliusban jelentette be, hogy felmondja a kettős adóztatást elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt, amiért Magyarország elutasította a globális minimumadó bevezetését.

Jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását az Európai Bizottság – közölte a gazdaságfejlesztési tárca. A brüsszeli testület egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a vásárlást. Korábban a brit-indiai Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot a nyílt és transzparens felszámolási eljárásban, miután a Dunaferr fizetésképtelenné vált. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár közölte: a brüsszeli engedéllyel az utolsó akadály is elhárult a Dunaferr sikeres értékesítése és jövője elől.

Hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését az Európai Bizottság, ha a kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – írja a Financial Times. Az üzleti lap úgy tudja, hogy a testület még november vége előtt feloldaná a jogállamisági mechanizmus részeként zárolt 13 milliárd eurót. A területfejlesztési miniszter bízik benne, hogy az év végéig meglesz a megállapodás és Magyarország hozzáférhet uniós forrásokhoz. Navracsics Tibor elmondta: a kormány egyelőre várja az Európai Bizottság hivatalos véleményét.

Az összehangolt akciók eredményeként a nyár végére visszaszorította az illegális gyorsulási versenyeket Pest vármegyében az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség tavasszal készített cselekvési tervet a versenyek felszámolására. Ennek részeként egyeztettek a illegális gyorsulók körében népszerű nagy áruházparkolók tulajdonosaival, akik nyitottak voltak arra, hogy segítsék a versenyek megakadályozását. Emellett a rendőrök összehangolt akciókban is többször rajtaütöttek az illegális versenyeken. Az ellenőrzéseken milliós nagyságrendben szabtak ki bírságot és számos autó forgalmi engedélyét vették el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×