eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Crisis Management, Teamwork concept.
Nyitókép: Maria Stavreva/Getty Images

GFM: térképes boltszűrő funkcióval bővült az árfigyelő rendszer

A minisztérium szerint a Gazdasági Versenyhivatallal közösen kifejlesztett applikáció célja, hogy letörjék az inflációt

Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban - hangsúlyozta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A tárca arra is emlékeztetett, hogy az árfigyelő rendszer augusztus végén többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült, most csütörtöktől pedig a fogyasztóknak már arra is lehetősége nyílt, hogy a vizuális térképes boltszűrő funkcióval a közvetlen környezetükben található boltokat a térképre helyezve lássák, és az ezekben a boltokban kapható termékek aktuális napi árait összehasonlíthassák.

A kedvenc boltok beállítása funkciónak köszönhetően a vásárlók kiválaszthatják kedvenc üzleteiket és az ott megvásárolható termékek alapján állíthatják össze bevásárlólistájukat.

Az online platform legújabb funkciói még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak vásárlási döntéseik meghozatalában, és fokozza a versenyt a kereskedelmi láncok között, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez - közölte a GFM.

Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy az indulása óta a 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában, átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az átlagárak. Ugyanakkor a megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A platform indulásához képest több élelmiszer ára 15 százalékot meghaladó mértékben csökkent, köztük a lisztek, a margarin és a spagetti ára is. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9 százalékkal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 12 százalékkal. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 8 százalékkal kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai szerint az elmúlt héten az átlagárak 31 termékkategóriában tovább mérséklődtek.

A legnagyobb mértékben a sertészsír ára csökkent, mintegy 8 százalékkal. A húsok közül a héten a sertéscomb ára közel 7 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük a finomliszt, az alma, a kefír és a banán is legalább 5 százalékkal olcsóbb lett. Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta. Az intézkedések működnek: a szankciós élelmiszer-infláció már megfeleződött - sorolták a közleményben.

A látogatottsági adatok az online platform népszerűségéről tanúskodnak, ugyanis már több mint 1,25 millió látogatója volt, illetve az új felhasználóbarát funkcióknak köszönhetően a látogatók egyre több időt töltenek el az oldalon. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 715 ezret, amelyek során az elmúlt héten legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők - olvasható a minisztérium közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×