eur:
381.24
usd:
354.29
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Az elkészült tahitótfalui gát 2015. szeptember 21-én. A csaknem egy kilométer hosszú hagyományos földgát a Szentendrei-szigeten élő több mint tízezer ember élet- és vagyonbiztonságát szavatolja. A védművet, amelynek létrehozása 770 millió forintba került, szeptember 17-én avatták fel.
Nyitókép: Kovács Attila

Már péntek hajnaltól "felejtős" az autósoknak több rakpartszakasz

Az autómentes naphoz kapcsolódva pénteken is megnyílik a Pesti alsó rakpart. Aznap az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között, szombaton és vasárnap a hétvégi rakpartnyitások alkalmával már megszokott útvonalon, az Irányi utcai lehajtótól a Margit hídig lesz bejárható a rakpartszakasz - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az európai mobilitási hetet záró autómentes napon teljes szélességében megnyílik az Eötvös tér és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét - írta a BKK.

Szombaton és vasárnap a bejárható rakpartszakasz az Irányi utcától a Margit hídig tart majd, ahogy azt a rendszeres hétvégi rakpartnyitásokon megszokhatták az arra járók.

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. A rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik, ezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók a részletek - olvasható a közleményben.

A BKK felhívta a figyelmet, hogy

az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők.

A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot - közölte a társaság.

Mint írták, az európai mobilitási hét pénteken zárul az autómentes nappal, és a rakpartnyitás szervesen kapcsolódik a rendezvénysorozat céljához.

E célok eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a fenntartható közlekedési módok támogatása, és a használati arányuk növelése. Ebben kiemelt szerep hárul a közösségi közlekedésre, amelyhez szorosan kapcsolódnak a kis helyigényű, fenntartható közlekedési formák (például a gyaloglás és a kerékpározás), valamint a megosztott mobilitási szolgáltatások (például a kerékpár és a roller) - olvasható a BKK közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×