eur:
392.04
usd:
362.43
bux:
65743.51
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: hiába támadnak minket, nem lesz változás a családpolitikában

A posztliberális kor nem jön el magától, azt meg csinálni valakinek. Ehhez át kell alakítani a politikai palettát, kurzusváltásra van szükség” – mondta a miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Csúcson, ahol beszélt a családpolitikai eredményekről, de arról is hogy még nem sikerült fordulatot elérni, és szükség van újabb intézkedésekre.

Eddig is minden demográfiai csúcson felszólalt a magyar miniszterelnök, ezúttal is előadást tartott. Orbán Viktor sorban köszöntötte a csúcson részt vevő külföldi vendégeket, külön gratulált Giorgia Meloninak a miniszterelnöki megbízatáshoz, és kiemelte, „Olaszország és Magyarország is szabadságharcosok országa. Tudják, hogy nincs szabadság tekintély nélkül, és nincs tekintély szabadság nélkül. Európa jövője a családban van.”

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország a családok ügyének az első számú szószólója, és hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból, „ez csak megkeményít bennünket, nem lesz változás”.

A miniszterelnök közölte, Európát még mindig egy progresszív és liberális elit vezeti, amely fontos kérdések helyett, mint a kontinens demográfiai helyzete, „sületlenséggel és képtelenséggel” van elfoglalva. A szovjet folyófordítási terveket idézte fel benne, amikor az Európai Parlament például arról döntött, hogy férfi is szülhet gyermeket. A kormányfő szerint az európai vezetőknek fogalmuk sincs a valóságos élet valóságos problémáiról. „Az európai polgárokat az érdekli, hogyan tudnak családot alapítani, a gyermekeket békében és biztonságban felnevelni, mégsem ez az európai politika legfontosabb kérdése” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a nyugati diskurzust, a szemléletmódot a liberálisok két lépésben „meghackelték”. Antropológiai értelemben, hogy miként gondolkozunk az emberről, és stratégiai értelemben, hogy miként gondolkodunk a jövőről. „Szerintük az egyén a legfontosabb, zsarnokságot látnak a hagyományban, a családban, a hazában, az istenhitben. Mindenben, ami az egyént korlátozza, pedig a korlát arra is szolgál, hogy fogódzót jelentsen az élet nehézségei közben” – mondta.

A kormányfő szerint a családi együttélés korlátot jelent, de nélküle nincs szabadság sem.

„A szabadsághoz legalább két ember kell. Aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos”

– tette hozzá.

A liberálisok második lépése, hogy meghackelték a nyugati világ diskurzusát. „Ez a stratégiai félelem a jövőtől. A liberálisok félelmeket keltenek. Ahol a mérce az egyéni haszonszerzés, ott bekopogtat az irracionális félelem a jövőtől” – mondta Orbán Viktor, mert szerinte a liberálisok azt várják az emberektől, hogy minden cselekedetüket egy világvégének vessék alá. „A nyugati elitek gondolkodása abban akadályoz meg, hogy a demográfia kérdését legalább képesek legyünk azonosítani. Európa félelemből cselekszik, és ez defetistává tesz bennünket” – mondta a kormányfő.

A demográfiai csúcsról azt mondta, ez kötelesség a jövő, a gyermekeink és a civilizáció felé is. Hozzátette azt is, hogy Magyarország a konzervativizmus inkubátora, ahol a jövő konzervatív politikáját kifejlesztik, és a legkecsegtetőbb eredmények a demográfia területén vannak. Emlékeztetett, hogy a családpolitikai intézkedések bevezetésekor öt cél volt:

  • a gyermekvállalás legyen előny
  • segíteni kell az otthonteremtést
  • a családpolitikát a családanyákra kell alapozni
  • az egész ország működése családbarát legyen
  • a jog eszközével is védeni kell a családokat

Az eredményeket sorolva közölte: 2010 óta az egygyerekes családok jövedelme megduplázódott, a többgyerekeseké megháromszorozódott. Minden ötödik család új otthonhoz jutott. Ma négyből három gyerek már házasságba születik. Az édesanyák szja-mentességet élveznek 30 éves kor alatt, illetve négy vagy több gyermek vállalása esetén, de a kedvezményt ki akarják terjeszteni a háromgyerekesekre is. „Várom, hogy a pénzügyminiszter ébersége lankadjon…” – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy véli, az édesanyák tartják össze a családot.

„Ha jövőt akarsz a hazádnak, akkor az édesanyákat kell támogatnod”

– emelte ki, míg a jogi védelem területén megemlítette a házasság intézményének alkotmányos védelmét, valamint a sikeres gyermekvédelmi népszavazást.

„154 ezerrel több gyermek született, ez nemcsak siker, több annál, ez öröm. Nagy utat tettünk meg, de messze nem eleget. Nem tudtuk visszafordítani a népességfogyást, csak lassítani. Még nem lehet örömtüzeket gyújtani” – mondta a kormányfő, és kijelentette, új eszközöket is be kell vetni, mert az eddigiekkel akiket lehetett, már megszólították.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a gyerekekért vívott csata nem a zsebben dől el, hanem a szívben, és az áttöréshez jelentős változásokra van szükség,

„Nincs esélyünk arra, hogy a jelenlegi elitet jobb belátásra bírjuk, semmi esélyünk. Egyszerűen félre kell őket tolni. A posztliberális kor nem jön el magától, azt meg kell csinálni valakinek. Ehhez át kell alakítani a politikai palettát, kurzusváltásra van szükség” – mondta a miniszterelnök, és a jövő évi európai parlamenti választást említette, ahol „egy átkaroló hadművelettel a magunk javára fordíthatjuk a dolgokat”.

A családpolitika fontosságáról beszélt Novák Katalin köztársasági elnök is az Inforádió Aréna c. műsorában:

Címlapról ajánljuk
Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Elindult a lakáspiac élénkülése - Egyre kevésbé éri meg kivárni

Elindult a lakáspiac élénkülése - Egyre kevésbé éri meg kivárni

A két éve indult fordulat 2023-ban leginkább korrekciót hozott a lakáspiacon, amiből már most látszanak a kilábalás jelei. Az OTP csoport évindító ingatlanpiaci sajtóeseményén a szakértők arról is beszéltek, hogy a javuló gazdasági, hitelezési környezetnek és a régi-új állami támogatásoknak köszönhetően a szektor már idén is növekedési pályára léphet, azonban az általános piaci fellendülésre valószínűleg 2025-ig várni kell.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×