eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
digital 3d virus rise of the second corona wave. microbes with an upward arrow symbolize increasing numbers of infections. digital image
Nyitókép: Bihlmayer Fotografie/Getty Images

A többségnél 2-3 napos betegséget okoz az új koronavírus-variáns - mondja a szakember

Már látszik, milyen lefolyású betegséget okoz az omikron itthon is bizonyítottan terjedő eris variánsa. Rusvai Miklós virológust kérdeztük.

Az eris nevű új variánstól annyira kell tartani, mint bármelyik náthavírustól - mondta a szakember az InfoRádióban. Az omikron egyik alváltozata bár gyorsan terjed, de egyéb tulajdonságaiban nem változott, vagy esetleg gyengült, mutatott rá a szakember.

"Az elmúlt héten többen tapasztalhatták, hogy ők vagy a környezetükben néhányan köhögnek, tüsszögnek, torkuk fáj, rekedtek, adott esetben hidegrázás jelentkezhet. Ám egy 2-3 napos, enyhe tünetekkel kísért betegség után túlesnek a fertőzésen. Ez a jellemző az erisre: légzőszervi tünetek, enyhe hőemelkedés, 2-3 napos betegség."

Ha valaki akarja tudni, hogy a fél tucat náthavírus közül melyik okozza a betegségét, akkor a koronavírus-gyorsteszteket használhatja, azok kimutatják ezt a variánst is - jegyezte meg Rusvai Miklós.

Az ősz közeledtével, az iskolakezdés kapcsán elmondta: a gyerekek és a szüleik körében jelentkezni fog ez a fertőzés, hiszen az iskola első 2-3 hetében a gyerekek között mindig lezajlik egy légzőszervi betegséghullám, amit "hazavisznek" a szülőknek is. Ősszel a légzőszervi betegségek egy részét szintén ez a variáns fogja okozni, illetve

van már egy újabb variáns is

a WHO és a CDC nyilvántartásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×