eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
e-autó, elektromos autó, parkolás, autótöltés,
Nyitókép: Pixabay

Tekintélyes összeggel lökik meg a hazai e-autózást

A klímasemlegesség céljának eléréséhez elengedhetetlen fenntartható közlekedés, az e-autók számának növelése, az ehhez kapcsolódó és ezt kiszolgáló ipar és infrastruktúra fejlesztése érdekében hozott határozatot a kormány.

Kormányhatározat jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben arról, hogy több mint 60 milliárd forintot fog költeni autóbeszerzések támogatására és a töltőhálózat fejlesztésére.

A területfejlesztési és energiaügyi miniszter feladatául szabták a rendelkezésben, hogy dolgozzanak ki egy támogatási programot a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére, "figyelembe véve Magyarország nemzetközi kötelezettségeit, az elektromos hálózat adottságait, valamint a gazdaságos és megújuló forrásból történő energiafelhasználás célkitűzését".

Emellett a két minisztériumnak egy olyan programot is meg kell alkotnia, amellyel a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogatja.

A határidő mindkét esetben 2024. március 1.

Ezeket elsősorban uniós forrásból finanszírozná a kormány a határozat szerint, de gondoskodik magyar forrásról is arra az esetre, ha az EU-ból nem érkezne felhasználható pénz:

  • a töltőhálózat fejlesztésének támogatásához 30,35 milliárd forintot,
  • a céges e-autó-beszerzések támogatásához 30 milliárd forintot

kell biztosítania Varga Mihály pénzügyminiszter tárcájának (az összegek tartalmazzák a lebonyolítási díjat is).

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×