eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
vihar légzuhatag
Nyitókép: Unsplash/NOAA

Pusztított a vihar a Dunántúlon - videó

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatar veszélye miatt néhány dunántúli járásra.

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Aztán a kora esti órákban a Dunántúl déli tájaira zivatarok érkeztek dél felől, amelyek észak felé egyre több települést, várost érintettek. A viharokat intenzív villámlás, viharos széllökések, helyenként jégeső és felhőszakadás is kísérte - írja az index.hu.

A veszélyjelzés szerint Baranya, Tolna és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: hétfőn este előbb a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól már a középső országrészben, hajnaltól pedig az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé, több hullámban alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék társulhat. Az északkeleti országrészt várhatóan csak kedden délután érhetik el a zivatarok.

Az időkép beszámolója szerint a vihar fákat tépázott meg Kővágótöttös térségében:

Hétfőn este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak lesznek a légköri feltételek.

A heves zivatarokat erősen viharos - az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó - szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kísérheti.

Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×