eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) kezet fog a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodás aláírásán a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusán Fukuokában 2023. július 25-én. Mögöttük Brent John Nowicki, a WA ügyvezető igazgatója, Dale Neuberger, a WA gazdasági igazgatója, Sam Ramsamy, a WA első alelnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a WA Bureau tagja, Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b-j). Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Oeconomus: gazdasági előnye is van, hogy Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatója szerint kevés ország büszkélkedhet azzal, hogy otthont adjon egy ilyen jelentős nemzetközi sportszervezetnek.

"A világon körülbelül 30-32 nemzetközi sportszövetség van, ide számítva a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is. Ezek a sportszövetségek mindössze a világ 11 országában találhatóak meg, jelentős részük Európában" – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatója.

Svájc a maga 20 szövetségével világelső, de Lausanne-t mondhatjuk Európa, illetve a világ sportfővárosának, hiszen 15 Szövetség található meg a városban. Amennyiben a Nemzetközi Úszószövetség Budapestre költözik,

Magyarország lesz a harmadik olyan ország, ahol egynél több sportvilágszövetség lesz megtalálható.

Az Egyesült Királyságban van még kettő, és Magyarországon a Nemzetközi Dzsúdószövetség után az Nemzetközi Úszószövetség lesz a második világszövetség.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A táblázatról bővebb információkat itt olvashat.

A kutató szerint ha a számokat nézzük, jelentős beruházások történnek majd a közeljövőben. Az ide költöző tudásközponthoz társul egy iroda és egy uszodakomplexum is, emellett egy kollégium, ahol a nemzetközi versenyzők készülhetnek.

A szövetség ígéretet tett arra is, hogy a magyar sportolóknak a helyek 20 százalékát biztosítja az ösztöndíjjal együtt. Emellett az Úszószövetségnél dolgozó munkatársak körülbelül fele lesz magyar.

A költözéssel még inkább Magyarországra irányulhat a sportszakma figyelme, hiszen Magyarország, illetve Budapest a nemzetközi sport, illetve a sportturizmus szempontjából már így is kiemelt helyszín: 2022-ben a 13. legfontosabb helyszín volt, 2023-ban pedig már a tizedik – jelentette ki Németh Viktória.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×