eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
On the picture there is a wallet with some Hungarian forint banknotes. The first banknote is a 20000 HUF banknote. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Getty Images/Gabor Meszesan

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés - a nap hírei

Júniusban ötödik hónapja folytatódott a pénzromlás lassulása Magyarországon. Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés. Előállították az Árpád-hídi gázolót és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Júniusban 20,1 százalék volt az infláció. Ezzel ötödik hónapja folytatódott a pénzromlás lassulása. Tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony az áremelkedés üteme. A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 29,3 százalékkal emelkedett, a háztartási energia 34,3 százalékkal drágult. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint túl sok az állami beavatkozás Magyarországon, ezért magas az infláció az európai országokkal összehasonlítva: az európai országok között az inflációs rangsorban Lengyelország a második Magyarország után, de a lengyeleknél is már csak 11 és fél százalék volt a pénzromlás üteme idén májusban.

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés. A parlament 121 igen és 44 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt. A kormányzati előterjesztés 6 százalékos inflációval, 4 százalékos növekedéssel, és 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. A honvédelmi kiadások jövőre meghaladják a GDP 2 százalékát, a honvédelmi alapban 1.310 milliárd forintot szánnak erre a célra, a Rezsivédelmi Alapban szereplő 1.340 milliárd forintot pedig az extraprofitadókból és egyéb bevételekből fedeznék.

A DK szerint életképtelen a jövő évi büdzsé, amit bizonyít a családi pótlékkal, a családi adókedvezménnyel, az anyasági támogatással, a nagycsaládosok kedvezményeivel, a babaváró- és lakásprogramokkal kapcsolatos kormányhatározat. Az MSZP úgy látja, hogy a cserbenhagyás költségvetése a jövő évi, míg a Momentum kamuköltségvetésnek nevezte a büdzsét, amelyben mondvacsinált számok szerepelnek és alaptalan optimizmust sugároz.

Az Európai Unió menekültügyi rendszere nem működik, ezért Ausztria, Magyarország és Szerbia behúzta a menekültügyi féket - jelentette ki az osztrák kancellár a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón. Karl Nehammer hozzátette: a 3. államokban be kell vezetni a menekültügyi eljárásokat, csökkentve a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást. Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentette: Magyarország nem hajtja végre az EU migrációs döntéseit, nem fogadja el a kötelező kvótát és a migránstáborokat sem épít. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök azt hangsúlyozta: készen állnak a további együttműködésre.

Továbbra is kiemelt célnak tartja a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy Magyarország a high tech technológiák vonzó célpontjává váljon. Nagy Márton az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnökével folytatott, pekingi tárgyalásán megismételte: a működőtőke kiemelt ágazataivá a megújuló energia, az akkumulátoripar és az elektro-mobilitás válnak.

Összevonnák a gyógyszerészeti intézetet és a Nemzeti Népegészségügyi Központot, az erről szóló rendelet-tervezet felkerült a kormány honlapjára. A két szervezet már augusztustól Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ néven működhet tovább.

Előállították az Árpád-hídi gázolót és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A 33 éves sofőr autója csaknem 140 kilométer/órás sebességgel csapódott a fővárosi Árpád híd korlátjába egy spontán gyorsulási versenyen, és halálra gázolt egy kerékpárost a múlt hétvégén.

Amputálták a Koszovóban megsérült egyik magyar katona végtagját – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A NATO békefenntartó erejében részt vevő magyar katonákat május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál, ahol a szerb tüntetők rátámadtak a NATO-katonákra. A 27 magyar sérült közül két katona állapota azonban továbbra is súlyos, őket még mindig kórházban ápolják.

Ukrajnában 10-re emelkedett a Lemberget ért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma. Összesen 46-an sebesültek meg. A város polgármestere szerint a háború kezdete óta ez volt a legsúlyosabb támadás a civil infrastruktúra ellen Lembergben. A támadásban romba dőltek egy nagy lakóháztömb felső emeletei, és összesen 35 épület rongálódott meg.

Újra minden Győr-Moson-Sopron vármegyei lakos átkelhet a Rajka és Németjárfalu közötti határátkelőhelyen – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Bécsben elmondta, hogy továbbra is probléma van az ágfalvai határátkelőhellyel, ahol a túloldalon a polgármester önhatalmúlag sétálóutcát csinált a közútból. Az osztrákok lezárnák a fertőrákosi átkelőt is, illetve jelentősen korlátoznák a forgalmát.

Elmarad az idei kalászosok termése a várakozásoktól, de a tavalyinál jobbnak ígérkezik – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára tájékoztatóján. Feldman Zsolt az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után közölte: több mint 2 millió tonna őszi árpára, és 5,5 millió tonna búzára számítanak.

Július 14-étől lehet jelentkezni a 2. országos azbesztmentesítési pályázatra - jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár. A pályázaton egyszeri, nem pénzbeli támogatás nyerhető el, ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra.

Újabb 295 fővel növelné az iskolaőrök számát a kormány. A bővítéshez az idén 654,5 millió forintot, jövőre évente 1 milliárd 260 millió forintot biztosít a költségvetés.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el jövő hétfőtől szerdáig az ország egész területére az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye kiemeli, hogy hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre.

Megvannak az engedélyezési tervek a Duna-menti kerékpárút Észak-budai részének fejlesztésére. A BKK közleménye szerint az I., II. és III. kerületekben részben új nyomvonalon, a Dunához közelebb épülne meg a több mint 13,3 kilométeres kerékpáros útvonal, amely az északi városhatárnál közvetlenül kapcsolódna a Békásmegyer és Szentendre közötti EuroVelo 6 kerékpárúthoz, délen pedig a Duna-menti kerékpárút déli részéhez csatlakozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×