eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Ettől a hívástól összerándulhat a bankkártya-tulajdonosok gyomra, vigyázni kell!

A Nemzeti Védelmi Szolgálat tanácsokat ad, hogyan lehet elkerülni, hogy áldozattá váljunk.

Újabb módszerrel próbálkoznak a bankkártyaadatok megszerzésére specializálódott csalók: odáig merészkednek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat – int óva közösségi oldalán a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

Mint az a posztban olvasható, néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Először az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”.

A bűnözők ezt követően még arra is rávették, hogy segítségükkel telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, majd elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához,

amiről átutalásokat indítottak, sőt, megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.

A szolgálat hozzáteszi: az NVSZ speciális kiberfelderítési egysége korábban már sikeresen együttműködött a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. Ennek eredményeként Győrben fogták el azt a három külföldi férfit, akik a sértettek banki adatait megszerezték, majd jelentős összegeket emeltek le a számlájukról.

Az NVSZ szerint a banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért azt javasolják:

  • Legyen gyanús mindenki számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják, és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat!
  • Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják azt kérni, hogy a saját hivatalos alkalmazásuk mellé bárki egy külön alkalmazást is letöltsön a telefonjára

– idézi a Facebook-bejegyzést a 24.hu.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×