eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Zivatarfelhő és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel. Napközben megnövekedhet a záporok, zivatarok esélye.MTI/Varga György
Nyitókép: MTI/Varga György

Piros riasztás érkezhet pénteken

A hidegfront betörését heves zivatarok, szupercellák kialakulása kísérheti.

A jelenlegi kánikulát okozó szubtrópusi légtömegeket pénteken egy nyugat felől érkező hidegfront váltja fel. A hétvégére megszűnik a forróság, de fázni akkor sem fog senki, kellemes, nyári időre lehet számítani – írja az Időkép meteorológiai előrejelzése.

A front várhatóan a péntek délutáni órákban éri el Magyarországot, nyugat-délnyugat felől egyre többfelé kell majd záporokra, zivatarokra számítani.

Ezek hevesek is lehetnek, mert kedvezőek lesznek a feltételek szupercellák kialakulásához. A viharok rendszerbe szerveződhetnek és úgy vonulhatnak át az országon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok veszélye miatt az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki már most, de mint az Időkép írja:

„akár a piros riasztás is kiadásra kerülhet. Erre főként délen van esély.”

A leghevesebb viharokat 90-100 km/órát meghaladó erejű széllökések, akár 5 centinél is nagyobb átmérőjű jégdarabok és rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék kísérhetik.

A hidegfront által a hőmérséklet néhány fokos csökkenése mindenképp várható: a 36-37 fokos hőség szombaton 25-31 Celsius közé mérséklődhet – közölte érdeklődésünkre Kiss-Szabó Zsanett meteorológus.

Addig is viszont

nagyon erős UV-sugárzás várható,

ezért az érzékeny bőrűek a déli órákban csak pár percet töltsenek árnyékmentes helyen – tanácsolta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Emellett nem árt széles karimájú kalapot, esetleg napernyőt, valamint napszemüveget viselni. A fedetlen testrészeken pedig fényvédőkrém használata indokolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×