eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újra indul a harc a vérszívókkal

Tizenhat vármegye 438 településén, összesen 98 ezer hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés.

Közölték: a szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt és a Dunakanyar településeit, Baját és Mohács térségét, a Tisza-tavi és Sajó menti területeket, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Zala vármegye több települését, Csorna térségét, valamint Pécset és más Baranya vármegyei településeket.

Hozzátették: a korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kimondottan kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben.

A június eleji viharok és villámárvizek miatt milliószámra jöttek létre a szúnyogok kifejlődéséhez optimális állóvizek.

Az elaprózott vízfelületeket biológiai módszerrel nem lehet hatékonyan kezelni, és a természetvédelmi területeken is korlátozottak a beavatkozási lehetőségek még biológiai eljárással is - írták.

Hozzátették: a kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, irtószeres permetezéssel lehet védekezni, ilyen kezeléseket kizárólag a települések belterületén végeznek a szakemberek. A héten autóról juttatják ki a megfelelő készítményt, a legtöbb területen a közlekedést és az embereket kevésbé zavaró úgynevezett ULV-eljárással (ultra low volume), amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak, azok időpontjáról minden település értesítést kap, és elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján is.

Mint írták, minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. A késő esti és éjszakai munkavégzés, illetve az alacsony dózis miatt a méhek és más nappal aktív beporzó rovarok nem veszélyeztetettek.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×