eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vízimentő az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ha már nincs idő a zöld elefántra, gyerünk ki a Balatonból!

Szinte még el sem kezdődött igazán a nyári szezon, de már kilenc embert kellett kimenteni eddig a Balatonból. Czene-Polgár Donátot, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársát kérdeztük.

Függetlenül a Balaton hőmérsékletétől – ami jelenleg viszonylag hidegnek mondható –, minden a tóhoz kapcsolódó tevékenység kockázatosnak tekinthető, ha nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket – emelte ki elsőként a VMSZ munkatársa.

Czene-Polgár Donát elmondása szerint az első és legfontosabb, ha az ember vízbe merészkedik, hogy lemosakodjon, lehűtve a felmelegedett testét, elejét véve egy sor problémának, ide értve egy esetleges szívmegállást is. Szintén nagyon fontos – függetlenül a víz hőmérsékletétől –, hogy amennyiben vízisporttevékenységet végzünk valamilyen eszközzel (matrac, SUP, vízibicikli, stb.) viseljünk mentőmellényt!

Utóbbiban a VMSZ igyekszik is a strandolók segítségére lenni; idén már hét mentőmellényállványuk van a Balaton különböző pontjain, ahonnan szabadon kölcsönvehetők ezek az életbiztonságot szolgáló felszerelések a gyermekek számára.

Vihar(jelzések)

Ha vihar közeleg a Balatonnál, ezt a viharjelzők minden esetben a fürdőzők tudtára adják, emellett a vízimentők is figyelmeztetnek a tó elhagyására – ha ez szükséges.

Ha a rendszer alaphelyzetben van, a lámpák nem világítanak. Elsőfokú viharjelzés esetén már 45-öt villan percenként a lámpa. Ez azt jelenti, hogy a szél erőssége 45 és 60 km/h között van vagy lesz hamarosan. Ilyenkor fürdeni vagy strandeszközzel, vízi sporteszközzel nem szabad messzebb menni a partról, mint 500 méter. A vízimentők figyelmeztetik azt, aki ennél távolabb merészkedik. Másodfokú viharjelzés esetén már 90-et villan a lámpa percenként, ilyenkor tilos a vízben tartózkodni. „Ezt úgy szoktuk a fürdőzőknek magyarázni, hogy

ha már nem tudják kimondani két villanás között, hogy zöld elefánt, ki kell jönni,”

mert akkor már túlzottan veszélyes ahhoz, hogy bent tartózkodjanak" – fogalmazott a szakember, megjegyezve azt is, hogy folyamatosan várják az önkéntes vízimentők jelentkezését, hiszen „mindig szükség van újabb és újabb utánpótlásra”.

A VMSZ hajós szolgálata már megkezdte idei munkáját a Balatonnál, és a mentésirányítási központ is működik. „Igazából a strandi vízimentőkre van még szükség” – mondta Czene-Polgár Donát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×