eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2023. május 27-én.
Nyitókép: Veres Nándor

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – a nap hírei

Százezrek gyűltek összes Csíksomlyón, a a pünkösdszombati fogadalmi búcsún, nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a keresésére indult mentőcsapat, nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban. A legfontosabb szombati hírek.

Már a nyáron befejeződhet a Lánchíd felújítása a tervezett, őszi határidő helyett - jelentette be Facebook-bejegyzésében a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte: a beruházás gyorsabban halad a tervezetnél, így másfél hónappal korábban végezhetnek a munkálatokkal. A főpolgármester kiemelte: ezen a hétvégén már el lehet sétálni a híd előtti sétányon, és ha kiadják az engedélyeket, akkor augusztus 20-án már mindenki, a közösségi közlekedés és a biciklisek mellett a gyalogosok is használhatják a hidat.

Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka. Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa azt mondta, hogy a XXI. század fogyasztói társadalmában élő embernek öntudatra kell ébrednie és megbízható alapokra kell építenie értékrendszerét, olyan értékskála birtoklására van szüksége, amelyhez igazíthatja életét az ember és a közösség. Urbán Erik olyan további értékek tiszteletben tartására is intette hallgatóit, mint a megbecsülés, a tudatosság, emberség és testvériség. A szabadtéri szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a keresésére indult mentőcsapat, ezért befejezték a kutatást A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat órákon át kutatott a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták, de hiába. Az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a magyar háttércsapat feladata. Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, a Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal ő jutott a legmagasabbra magyarként palack és serpák nélkül.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. Pünkösdkor három fontos eseményt ünnepelnek a keresztények: a Szentlélek eljövetelét, amit Jézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítását és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. A pünkösdi időszak a katolikus egyházban a bérmálás, a protestáns egyházakban a konfirmáció időszaka.

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – jelentette ki a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke sajtótájékoztatóján. Dobrev Klára úgy vélte: az orbáni infláció miatt a legtöbb élelmiszer ára az elmúlt két évben megduplázódott és már semmi nem lesz ugyanolyan olcsó, mint régen. Hozzátette: az Orbán-kormányt követő kormányoknak le kell törniük az árakat és emelniük kell a béreket, illetve a nyugdíjakat. Dobrev Klára szerint ehhez Magyarországon is be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást, amivel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a minimálbér.

Megnyílt a Magyar Honvédség interaktív kiállítása a budapesti Bálnában - jelentette be a miniszterelnök főtanácsadója Faceboook-oldalán. Nyitrai Zsolt kiemelte: a Magyar Honvédség 175 éve szolgálja a magyar emberek biztonságát. Hozzátette: a Bálnában megnyílt az az interaktív tér, ahol a látogatók találkozhatnak a magyar katonákkal és megismerhetik a honvédelem izgalmas világát. Az ingyenes kiállításon katonai robotkutyák, harci járművek is megtekinthetők és kipróbálható a Gripen repülőgép-szimulátor is.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani hétfőig az M3-as metrópótló busz útvonalán - közölte a BKV Zrt. A korlátozásokra a pótlás megszüntetése miatt van szükség, mivel megkezdődnek a bontási és helyreállítási munkálatok. Hétfőig a Vak Bottyán utcában, a Kőér utcában, az Üllői úton, a Múzeum körúton, a Károly körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton kell mozgó terelésekre, útszűkületekre, esetleges sávlezárásokra számítani. Közölték azt is, hogy május 30. és június 11. között a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában folytatódnak a helyreállítások.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetésben azt írták: vasárnap várhatóan az egész országban meghaladja az UV-index a 7-es értéket. Ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolják, hogy ha lehetséges, 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást, és használjon vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×