eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2023. május 27-én.
Nyitókép: Veres Nándor

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – a nap hírei

Százezrek gyűltek összes Csíksomlyón, a a pünkösdszombati fogadalmi búcsún, nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a keresésére indult mentőcsapat, nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban. A legfontosabb szombati hírek.

Már a nyáron befejeződhet a Lánchíd felújítása a tervezett, őszi határidő helyett - jelentette be Facebook-bejegyzésében a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte: a beruházás gyorsabban halad a tervezetnél, így másfél hónappal korábban végezhetnek a munkálatokkal. A főpolgármester kiemelte: ezen a hétvégén már el lehet sétálni a híd előtti sétányon, és ha kiadják az engedélyeket, akkor augusztus 20-án már mindenki, a közösségi közlekedés és a biciklisek mellett a gyalogosok is használhatják a hidat.

Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka. Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa azt mondta, hogy a XXI. század fogyasztói társadalmában élő embernek öntudatra kell ébrednie és megbízható alapokra kell építenie értékrendszerét, olyan értékskála birtoklására van szüksége, amelyhez igazíthatja életét az ember és a közösség. Urbán Erik olyan további értékek tiszteletben tartására is intette hallgatóit, mint a megbecsülés, a tudatosság, emberség és testvériség. A szabadtéri szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a keresésére indult mentőcsapat, ezért befejezték a kutatást A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat órákon át kutatott a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták, de hiába. Az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a magyar háttércsapat feladata. Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, a Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal ő jutott a legmagasabbra magyarként palack és serpák nélkül.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. Pünkösdkor három fontos eseményt ünnepelnek a keresztények: a Szentlélek eljövetelét, amit Jézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítását és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. A pünkösdi időszak a katolikus egyházban a bérmálás, a protestáns egyházakban a konfirmáció időszaka.

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – jelentette ki a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke sajtótájékoztatóján. Dobrev Klára úgy vélte: az orbáni infláció miatt a legtöbb élelmiszer ára az elmúlt két évben megduplázódott és már semmi nem lesz ugyanolyan olcsó, mint régen. Hozzátette: az Orbán-kormányt követő kormányoknak le kell törniük az árakat és emelniük kell a béreket, illetve a nyugdíjakat. Dobrev Klára szerint ehhez Magyarországon is be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást, amivel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a minimálbér.

Megnyílt a Magyar Honvédség interaktív kiállítása a budapesti Bálnában - jelentette be a miniszterelnök főtanácsadója Faceboook-oldalán. Nyitrai Zsolt kiemelte: a Magyar Honvédség 175 éve szolgálja a magyar emberek biztonságát. Hozzátette: a Bálnában megnyílt az az interaktív tér, ahol a látogatók találkozhatnak a magyar katonákkal és megismerhetik a honvédelem izgalmas világát. Az ingyenes kiállításon katonai robotkutyák, harci járművek is megtekinthetők és kipróbálható a Gripen repülőgép-szimulátor is.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani hétfőig az M3-as metrópótló busz útvonalán - közölte a BKV Zrt. A korlátozásokra a pótlás megszüntetése miatt van szükség, mivel megkezdődnek a bontási és helyreállítási munkálatok. Hétfőig a Vak Bottyán utcában, a Kőér utcában, az Üllői úton, a Múzeum körúton, a Károly körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton kell mozgó terelésekre, útszűkületekre, esetleges sávlezárásokra számítani. Közölték azt is, hogy május 30. és június 11. között a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában folytatódnak a helyreállítások.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetésben azt írták: vasárnap várhatóan az egész országban meghaladja az UV-index a 7-es értéket. Ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolják, hogy ha lehetséges, 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást, és használjon vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×