eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A budapesti polgárőrök munkáját segítheti adója egy százalékával

A több mint húsz éve alapított Budapesti Polgárőr Szövetségnek fel lehet ajánlani az szja egy százalékát a május 22-i határidőig.

Budapesten mintegy 1500 polgárőr tag van, közülük 51 ifjú polgárőr (2015 óta 14-18 év közötti fiatalok is bizonyos keretek között teljesíthetnek szolgálatot). A szövetségnek 48 tagegyesülete van, ők helyi kerületi szinten működnek egyesületi formában - vázolta működésüket a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági-ügyviteli alelnöke. Hozzátette: főként a Belügyminisztérium támogatja a szövetséget az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül, illetve a kerületi egyesületek kaphatnak pénzt különböző pályázatokból és a helyi önkormányzatoktól is.

"A működés biztosított, de a fejlesztésekhez, plusz programokhoz, továbblépéshez már kevés ez a belügyminisztériumi forrás" - mondta az InfoRádióban Steiner Attila, kiemelve: ezért fontos, hogy magán a szövetségen kívül már egyre több olyan egyesület van, amely önmaga is képes 1 százalékos felajánlást fogadni.

A polgárőrök munkájáról elmondta: ők olyan polgárok, mint bárki más, de felkészültek arra, hogy egy-egy váratlan helyzetben, például bűncselekményen, szabálysértésen való tettenérés esetén bizonyos feladatokat elláthassanak. Egy polgárőr a rendőrség kiérkezéséig a bűncselekmény elkövetőjét visszatarthatja és utána átadhatja a rendőröknek, vagy például a minapi Kerepesi úti HÉV-balesetnél a kiérkező polgárőrök irányították a forgalmat, biztosították a baleset helyszínét a mentők, tűzoltók, rendőrök érkezéséig.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden fővárosi szintű rendezvénynél felkéri a Budapesti Polgárőr Szövetséget és rajta keresztül a kerületi polgárőröket arra, hogy közösen lássanak el szolgálatot, illetve vegyenek részt a rendezvények biztosításában. A Tour de Hongrie-n például 27 felállítási ponton dolgoztak a fővárosi kollégák.

Mindemellett a határvédelemben való részvétel az Országos Polgárőr Szövetség feladata volt, így a budapestiek is részt vettek ebben a munkában, és több mint 6000 órát töltöttek szolgálatban az országhatáron.

"Ez teljesen más világ, bizonyos értelemben nekünk nagyon új dolog volt, és örömmel is látták el a srácok ezt a szolgálatot a többnapos turnusokban" - mondta Steiner Attila.

Más országos feladatokban, katasztrófavédelmi helyzetekben is részt vesznek a budapesti polgárőrök, így például az árvízi védekezésben.

(x)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×