eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
napkitörés
Nyitókép: NASA Goddard Space Flight Center

"Dehogy villámcsapás!" – Új elmélet bontogatja szárnyait az élet keletkezéséről

Az elméletet egy zárt rendszerben le is modellezték, és 15 százalékkal "igazabb", mint az eddigi elgondolás.

Az ember természetes kíváncsisággal fordul a világ, illetve az élet keletkezése felé.

Egy kutatócsoport új elmélettel állt elő az élet keletkezésének 3,5 milliárd évvel ezelőtti "eseményével" kapcsolatban.

Mint Life-ban megjelent cikk alapján a HVG.hu írja, az élet első építőkövei egy aktív fiatal Nap kitöréseinek segítségével alakulhattak ki; a Napból érkező nagy energiájú részecskék hozzájárultak a szerves molekulák – aminosavak és karbonsavak, a fehérjék és a szerves élet alapvető építőkövei – létrehozásához a Föld légkörében.

A találgatás az 1800-as évek óta élénk, majd másfél évszázadon át a villámlás állt a tudományos érdeklődés középpontjában, most azonban a Napból érkező részecskéken van a figyelem.

Már egy 2016-os tanulmányban szó volt róla, hogy a Nap korábban nagyjából 30 százalékkal halványabb volt, mint most, ugyanakkor a szuperkitörések intenzitása jóval nagyobb volt a mostaninál. Az ilyen szuperkitörésekre most csak 100 évente egyszer kerül sor, ám akkoriban 3-10 naponta megtörténhetett. Az így elszabadult részecskék a légkörrel ütközve beindíthatták a kémiai folyamatot.

A csoport az elmélet bizonyítására létrehozott egy "bizonyító" közeget: egyik alkalommal protonokkal lőtték a légkört, a másik alkalommal pedig szikrakisüléseket generáltak. Kiderült, előbbi esetében a légkör 0,5 százalékos metántartalma esetén nagyobb volt az aminosav-termelés mértéke, mint a 15 százalékos metántartalmú légkör esetében a szikrakisülésnél tapasztalt mérték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×