eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A nádtól megtisztított (b) és a náddal benőtt terület a Kilenclyukú híd közelében Hortobágyon 2022. szeptember 16-án. A híd környékén lévő folyómedret százhúsz méter hosszú szakaszon kotorják ki. Legutóbb 50 éve volt ilyen jellegű munka, azóta a nád annyira benőtte a Hortobágy folyó mindkét partját, hogy a víz már csak a híd középső nyílásain folyt át. A 25 millió forintból megvalósuló munka után már úgy láthatjuk a jövőre 190 éves hidat, hogy nem takarja egyik nyílását sem nád.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Hortobágy: őstulokgulyáktól a csillaghullásig

Ötvenéves az ország első és legnagyobb nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park.

Medgyesi Gergely Árpád elmondta, hogy a puszta már legalább harmincezer éve ugyanúgy néz ki, mint ahogy ma ismerjük. Régebben hatalmas őstulokgulyák legeltek ott, majd ezeket az ember kiszorította és helyükre háziállatokat hozott.

A park igazgatója arról is beszélt, hogy az elmúlt kétszáz év sokat rontott a Hortobágyon, hiszen a Tisza szabályozását követően a folyó már nem öntözhette tavaszonként a tájat, a múlt század közepén pedig olyan csatornarendszert hoztak létre, ami kiszárította a pusztát. Így a majdnem harmincezer évig változatlan vidéket az 1970-es években már nagyon komoly károk érték. Ennek dacára ez lett az ország első nemzeti parkja. Az igazgató még hozzátette, hogy talán ennek is köszönhetően sikerült ezeket a folyamatokat visszafordítani és a park ma már ismét a régi arcát mutatja az idelátogató vendégeknek.

"Rengeteg olyan csatornát szüntettünk meg, amely elvezette a vizet,

így majdnem harmincezer hektáron javítottunk a táj vízháztartásán" – hangsúlyozta Medgyesi Gergely Árpád. Azonban azt is hozzátette, hogy ezzel csak javítottak a helyzeten, de még nem oldották meg a gondokat, bár a puszta ma már sokkal jobb állapotban van, mint a hetvenes évek elején,

Az nemzeti park igazgatója arról is beszélt, sok programot szerveztek már eddig is Hortobágyra, de augusztusban csatlakoznak majd a debreceni virágkarnevál eseményeihez jó néhány meglepetésműsorral: megpróbálják bemutatni a Hortobágy élővilágát az eseményre érkező 20-25 ezer embernek.

Van a hortobágyi pusztának egy egészen különleges látványossága is: a "csillagos égbolt park"

– folytatta az igazgató. A puszta a tatárjárás következtében teljesen elnéptelenedett és utána már soha nem épültek ide települések, az egész vidék idővel egy hatalmas legelővé változott. Mivel nincsenek házak, éjszakánként a fényszennyezés is a nullával egyenlő. A Hortobágyi Nemzeti Park az ország talán legsötétebb helye, amely kiválóan alkalmas a csillagok megfigyelésére.

"Augusztus 10. környékén várjuk a Perseidák nevű meteorrajt, és a Hortobágy lesz a legjobb helyszín a csillaghullás megtekintésére" – mondta Medgyesi Gergely Árpád.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×