eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szakértő a matekérettségiről: „az 5-ösért azért dolgozni kellett”

A korábbi évekhez hasonló nehézségű volt a feladatsor – mondta az Inforádiónak az ELTE Matematikai Intézetének adjunktusa. Csapodi Csaba szerint a diákok általában nehéznek ítélik meg a feladatokat, az eredmények viszont nem igazolják vissza félelmeiket.

A követelményeknek és a vizsgaleírásnak teljes mértékben megfeleltek a feladatok, ha valaki felkészült a vizsgára, akkor biztosan át tudott menni, az 5-ös eléréséhez azért dolgozni kellett, tehát voltak nehezebb feladatok is, de ez teljesen természetes – foglalta össze a legfontosabbat az adjunktus.

A következő témakörök kerültek elő:

  • algebra,
  • geometria,
  • függvények,
  • statisztika,
  • valószínűségszámítás.

Ezeknek megszabott aránya van, ennek megfelelt az idei feladatsor értékelése szerint.

„Az alapfeladatok fele általában mindennapi életből vett gyakorlati példa, az idén is így volt, és olyan témák szerepeltek, amelyek valóban hétköznapiak, a népességnövekedés vagy olyan területszámítás, amely hétköznapi gyakorlati alkalmazását jelenti a matematikának” – mondta el Csapodi Csaba.

A diákok általában nehéznek szokták találni az érettségit, az eredmények viszont általában azt mutatták az elmúlt években, hogy jól sikerült – hívta fel a figyelmet. Tavaly úgy találta, könnyebb volt a középszintű matematikaérettségi az átlagnál, aztán ezt az eredmények is alátámasztották. Azt gondolja,

az idei sem volt nehezebb a korábbiaknál.

Az emelt szintűről is azt mondta, hogy voltak benne könnyebb és nehezebb feladatok, összességében a korábbi évekhez hasonló nehézségű volt.

A középszintű matekérettségi nem hivatalos megoldókulcsát az Eduline tette közzé, az első 12 feladat itt, a maradék hat példa megoldása pedig ebben a cikkben érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×