eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tüntetés a pedagógusok státusztörvénye ellen, az uniós frakcióvezetők szerint is aggasztó – a nap hírei

Újabb sztrájkot és tüntetést tartottak a pedagógus-státustörvény ellen, amit az uniós frakcióvezetők is aggasztónak tartanak. A biztosi kollégium döntésére vár a kormány az igazságszolgáltatási vállalásokkal összefüggésben. Már megvásárolható a május 1-étől használható vármegye- és országbérlet a MÁV applikációban.

Újabb sztrájkot és tüntetést tartottak a pedagógus-státustörvény ellen. Reggel diákok, pedagógusok, és ellenzéki politikusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium épülete előtt. Napközben országszerte több helyen nem vették fel a munkát a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, délután pedig pedagógusok, diákok és szimpatizánsok vonultak a Kálvin térről a Belügyminisztériumhoz. Ott a szónokok arról beszéltek, hogy a kormány által a pedagógusoknak tervezett új jogviszony még jobban beszűkíti jogaikat, és emiatt sokan elhagyják a pályát. Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádióban azt mondta: a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás alkalmatlan a szakemberhiány kezelésére, nem garantálja a béremelést és ront a tanszabadság helyzetén is. A Belügyminisztérium közleménye szerint a törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. A délutáni tüntetés résztvevői a Belügyminisztérium elől a Budai várba mentek, ahol a Momentum képviselői és Hadházy Ákos ismét megpróbálta elbontani a Karmelita kolostornál levő kordont.

Az Európai Parlament frakcióvezetői aggasztónak tartják a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló magyar törvénytervezetet. Az uniós politikusok az Európai Bizottság elnökének és az illetékes biztosoknak írt közös levelükben úgy vélik: a törvénytervezet drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságukat, csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.

Összesen 425 iskolahalasztási kérelmet utasított el a csaknem 23 ezer kérvényből az Oktatási Hivatal – írja a Népszava. A szabályok szerint az Oktatási Hivatal a szülők megalapozott indoklása, és adott esetben szakértői dokumentumokkal alátámasztott véleménye alapján felmentést adhat az iskola megkezdése alól.

A szakképzés folyamatos megújításának fontosságáról beszélt a kormányfő a Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik. Úgy vélte: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország gazdasági növekedése szempontjából.

A biztosi kollégium döntését várja a kormány az igazságszolgáltatási vállalásokkal összefüggésben, a technikai tárgyalások lezárultak – jelentette be Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter. Varga Judit erről Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal egyeztetett. A döntést – amellyel 13 milliárd euróhoz jelenthet hozzáférést - a biztosi kollégium mondja ki.

Sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Szijjártó Péter elmondta: vasárnap óta öt magyar jutott ki Szudánból, közülük hárman a francia evakuációs művelet keretében. Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve két másik magyar kimenekítése is zajlik.

Május elsejéig tíz bank emeli meg számlaköltségeit a tavalyi infláció miatt. Az egyoldalú díjemelés csak a jogszabályok szerint történhet, ennek betartását a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi. Az áremelés mértéke egyes esetekben akár a tavalyi 14 és fél százalékos infláció mértékét is meghaladja.

A júliusban kezdő uniós elnökségi trió meghatározó témája lesz az élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai háború piacokra gyakorolt hatása és a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaság megteremtése – jelentette ki a magyar agrárminiszter. Nagy István a társtárcák vezetőivel a spanyol fővárosban egyeztetett a feladatokról. Az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium, a harmadikban pedig Magyarország veszi át az elnökséget.

Magyarországon egyelőre nem kell tartani az aszálytól – közölte a FruitVeb a meteorológiai szolgálat adatai alapján. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján arról írnak, hogy az ország túlnyomó részén jó a talajrétegek vízellátottsága, csak kisebb területeken alakult ki átmeneti vízhiány, és a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz.

Már megvásárolható a május 1-étől használható vármegye- és országbérlet a MÁV applikációban. Az új bérletek nem vehetők majd igénybe helyjegyköteles vonatokon, első osztályon, illetve a helyi közösségi közlekedési társaságok, továbbá a BKK járatain.

Május 1-jétől újabb területen lesz fizetős a parkolás Zuglóban – közölte az önkormányzat. A főváros XIV. kerületében a Fogarasi út–Nagy Lajos király útja–Bánki Donát utca–Padlizsán utca–Kerepesi út által határolt területen kell fizetni majd a parkolásért, munkanapokon 8 és18 óra között, óránként 300 forintot.

Már letölthető a katolikus mobilapplikáció. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából készült KAPP nevű alkalmazásnak tematikus menüpontjai is lesznek, mint az április 28-án kezdődő háromnapos pápalátogatással kapcsolatos információk.

Megnyit több strand a hosszú hétvégén. A termalfurdo.hu összeállítása szerint a fővárosban az elsők között lehet kilátogatni a Palatinus strandra, valamint a Gellért hullámmedencéjéhez, de több vidéki között fürdő is megkezdi az idei szezont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×