eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Beautiful young mom is holding her cute baby while doctor is listening to babys lungs
Nyitókép: GeorgeRudy/Getty Images

Tanács: gyorsabban jöhet a segítség, ha a 112 helyett a háziorvost tárcsázzuk

Az egész országot megrázta a Nyíregyházán megfulladt kétéves kisfiú tragédiája. A gyermek félrenyelt, nevelőanyja pedig pánikba esett.

Mivel a legtöbb szülő nem tudja mit tegyen, ha gyereke bajba kerül az ATV Hiradója szakemberektől kért tanácsot. Egy házi orvos például azt nyilatkozta, hogy a legelső teendő a segítségkérés.

,,Nem kell pánikba esni, hanem segítséget kell kérni.

Lehetőség szerint a leggyorsabb segítséget, ahol a leggyorsabban felveszik a telefont,

és mivel az időfaktor fontos, ahonnan a leggyorsabban kapnak segítséget" – fogalmazott Rózsa Szilveszter, varsányi háziorvos. Hozzátette: a 112-es segélyhívó a sok kapcsolás miatt komoly időveszteséggel jár, így könnyen lehet, hogy hamarabb kap segítséget a szülő a háziorvostól vagy a védőnőtől.

Egy gyerekorvos pedig azt a kiadványt ajánlotta a szülők figyelmébe, amelyből a gyerekek újraélesztését lehet megtanulni, mivel sokakat veszélyeztet a félrenyelés. A kisgyerekeknél vezető baleseti forrás az, hogy szilárd test bekerül a légútba félrenyelés, játék kapcsán és sajnos náluk vezető halálozási ok is ez.

A bababoltokban sok olyan eszköz kapható, melyek az egészen kis gyerekek légzését figyelik. Itt is kapnak segítséget a szülők baj esetére és azt is elmondják nekik, hogy általában a fiúk a veszélyeztetettebbek.

Vannak olyan üzletek, ahol szakképzett mentőszakember segítségével tanfolyamokat is tartanak,

melyeknek már több csecsemő köszönheti az életét.

,,Már hét szülő visszajelzett ez ügyben, hogy sajnos alkalmazniuk kellett az itt elhangzottakat, de ezt sikerrel tették, így már hét babának sikerült megmenteni az életét" – mondta az ATV Híradójának Tim Attila mentőápoló. A szakemberek szerint baj esetén a legtöbb szülők hamar pánikba esik, akik viszont rendelkeznek alapismeretekkel, sokkal nagyobb eséllyel képesek megmenteni gyermeküket.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×