eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete beszédet mond  a V4 magyar elnökségének kulturális záróünnepsége előtt tartott sajtótájékoztatón a 9. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó keretében Nagymaroson 2022. június 30-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter moszkvai útja miatt csóválja a fejét Varsó

Sebastian Keciek nagykövet úgy véli, lehűltek a magyar–lengyel kapcsolatok, de…

Varsó meglepődött azon, hogy a magyar külügyminiszter Minszkben és Moszkvában tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben – jelentette ki Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Keciek a Waclaw Felczak Alapítvány városligeti rendezvényén, ahol Mitrovits Miklós polonista kérdezte.

A nagykövet szerint a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is meglepődtek Szijjártó Péter oroszországi és fehéroroszországi tárgyalásain. Keciek a 24.hu érdeklődésére hangsúlyozta: nem bírálni akarta a magyar külügyminisztert, csak meglepték ezek a lépések. (A magyar tárcavezető a márciusi minszki látogatása után szerdán fogadta fehérorosz kollégáját, a Budapesten tartózkodó Szjarhej Alejnyiket.)

A lengyel diplomata azt mondta, hogy egy éve nagyon nehéz körülmények között vette át a budapesti lengyel nagykövetség irányítását. „Elődeimnek, mindannyiuknak könnyebb helyzete volt” – fogalmazott. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a lengyel–magyar kapcsolatok „lehűltek” az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése.

Hozzátette azonban, hogy évszázados hagyományai vannak a lengyel–magyar barátságnak, és ezekre a szilárd alapokra lehet építeni a jövőben is. Ráadásul az együttműködés bizonyos területeken, így még a V4-ek között is folytatódik.

Keciek mások mellett arról is beszélt a lapnak, hogy amikor Budapestre érkezett, túl voltunk a 2022. áprilisi országgyűlési választáson. Varsó ekkor azt hitte, módosul a kampányban hangoztatott magyar kormányálláspont Ukrajnával kapcsolatban, de nem így történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×