eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Európában a rák miatti halálesetek csaknem fele elkerülhető lenne - a nap hírei

Több mint 120 ittas sofőrt talált a rendőrség Budapesten a húsvéti ellenőrzési akcióban. A Wizz Air járatai indultak a leghosszabb késésekkel tavaly Nagy-Britanniából.

Ma, hétfőn van a nemzeti rákellenes nap. A Magyar Rákellenes Liga ilyenkor még hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére, illetve az aktív közreműködés fontosságára. A szervezet elérhetővé tette az Európai Rákellenes Kódexet. Becslések szerint Európában a rák miatt bekövetkezett halálesetek csaknem fele elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná az Európai Rákellenes Kódex 12 ajánlását.

Több mint 120 ittas sofőrt talált a rendőrség Budapesten a húsvéti ellenőrzési akcióban. A BRFK Közlekedésrendészeti osztályvezetője közölte: ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött járművezetők csaknem egy százaléka ittasan ült volánhoz, ugyanis péntek óta több mint 11 ezer sofőrt szondáztattak meg a fővárosban. Volt olyan helyszín, ahol minden áthaladó jármű vezetőjét megállították.

A Wizz Air járatai indultak a leghosszabb késésekkel tavaly az Egyesült Királyságból - a brit polgári repülésügyi hatóság adatai alapján. Az adatok alapján az összes indulásra kiszámolt átlagos késés 23 perc volt. A Wizz Air átlagos késése pedig ennek a kétszerese, 46 perc és 6 másodperc. A légitársaság közleményében úgy reagált: mindent megtesznek azért, hogy az utasokat időben juttassák el kiválasztott úti céljaikra. Az Egyesült Királyságból közlekedő járataik késéseit idén már több mint 40 százalékkal csökkentették a 2022-es szinthez képest.

Környezetvédelmi aktivistákat állítottak elő az amszterdami Schiphol repülőtéren. A KLM fogadópultjánál a tüntetők azt követelték, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért. A harminc fős csoport három tagját állították elő. A tüntetők folytatták a demonstrációt, de az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé. Úgy tudni, az akció egy bírósági eljárás miatt indult.

A nagypénteki megállapodás aláírásának 25. évfordulója alkalmából Észak-Írországba utazik holnap (kedd) az amerikai elnök. Joe Biden este érkezik Belfastba, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadja. A Belfasti Egyezmény vetett véget a gyakran véres merényletekbe, összecsapásokba torkolló észak-írországi akcióknak. A tervek szerint az amerikai elnök elutazik az Ír Köztársaságba is és beszédet mond a dublini törvényhozásban.

Az eddig becsültnél valamivel nagyobb idei globális GDP-növekedést vár a Világbank. David Malpass, a szervezet elnöke közölte: az idei globális növekedési előrejelzésüket 2 százalékra emelték a januárban várt 1,7 százalékról, miután javultak Kína gazdasági kilátásai a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatok feloldásával. A Világbank most 5,1 százalékos idei kínai GDP-növekedést valószínűsít a januárban becsült 4,3 százalékkal szemben. A Világbank június végén távozó vezetője szerint a fejlett gazdaságok is valamivel jobban teljesítenek majd az idén, mint amire januárban számítottak.

India népessége már ebben a hónapban meghaladhatja Kínáét. Az AP amerikai hírügynökség arról ír: mivel a lakosságszámokról a kutatók csak becslésekkel rendelkeznek, nem tudják a pontos időpontot meghatározni. A népességi felmérésekre, valamint születési és halálozási statisztikákra támaszkodó matematikai számítások előrejelzése szerint ugyanakkor India lakosságszáma legnagyobb eséllyel valamikor április közepén szárnyalhatja túl Kínáét.

A dél-franciaországi Marseille-ben eddig négy holttestet találtak az összeomlott négyemeletes lakóház romjai alatt. Négy embert még mindig keresnek. A lakóház szombat éjjel omlott össze, a hatóságok gyanúja szerint robbanás miatt, a mentési munkálatokat pedig nehezítette, hogy tűz keletkezett a romok alatt. A ház melletti két másik épület egyes részei szintén leomlottak. A történtek után, elővigyázatosságból több mint harminc épület mintegy 200 lakóját evakuálták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×