eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

A valaha volt legnagyobb hazai gyorsforgalmi útfelújítás kezdődik

Az Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai az M3 és az M7-es autópályán kezdik az úgynevezett szintrehozási munkálatokat. 2023-ban összesen 67 helyszínen dolgoznak majd.

Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik húsvét után, április 12-én. Munkálatok lesznek az M1-es, az M15-ös, az M3-as, az M30-as, az M35-ös, az M4-es, az M7-es és az M8-as gyorsforgalmi utakon.

Idén 297 kilométer hosszan, 2 millió négyzetméteren cserélik a régi, elöregedett, javításra szoruló burkolatot új aszfaltra, megújul a felső kopó-, és ahol szükséges, az alatta lévő kötőréteg is. Ha indokolt, a mélyebb szerkezeti részeket is javítják. A tervek szerint csak idén több mint 330 ezer tonna új aszfaltot terítenek le. A teljes szintrehozás három évig tart - tette hozzá az InfoRádióban Szimicsku László, a cég kommunikációs igazgatója.

"2025-ig országszerte 200 híd és felüljáró újul meg, köztük 4 nagyobb híd: a Rába (M1), az Oszlári Tisza híd (M3), a Köröshegyi völgyhíd (M7) és a Pentele híd (M8). 50-60 csomópontnál a vízelvezető rendszereket és az esetleges rézsűcsúszásokat is javítjuk. Emellett 30 pihenőt is felújítunk" - mondta a szakember.

A pihenőkben javítják az épületek, mosdók tetőszerkezetét és a gépészetet is. Új bútorokat helyeznek el az elöregedett fa padok, asztalok helyett. Fákat ültetnek és szelektív hulladékgyűjtőket is kitesznek.

Ahol szükséges, cserélik a vadvédő kerítést is az autópályák mindkét oldalán.

A sosem látott mennyiségű munkát tartalmazó útfelújítása persze terelésekkel, forgalomkorlátozásokkal jár, de a cég szerint ezeket próbálják úgy időzíteni, hogy a lehető legkevesebb fennakadással járjanak. Az M7-en például a vakáció ideje alatt, a főváros és a Balaton között, előre tervezett munkálatok nem lesznek. Az aktuális munkálatokról a cég a Facebook-oldalán is tájékoztat.

Folyamatosan frissülő információk az Útinform oldalán!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×