eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook: FKF

Jelentősen változik a szelektív hulladék kezelése Budapesten

Átadták a Hulladékválogató Művet, amely évi 15 ezer tonna szelektíven gyűjtött szemetet válogat. A fejlesztés teljes egészében uniós forrásból valósult meg.

Egy tíz éven át tartó uniós forrásból finanszírozott hulladékgazdálkodási projekt fejeződött be azzal, hogy átadták az új budapesti Hulladékválogató Művet.

Kiss Tibor, a Budapesti Közművek hulladékgazdálkodási főigazgatója az InfoRádióban azt mondta, a beruházással különböző technológiai rendszerek jöttek létre: például depóniagáz hasznosítórendszer, a salakból történő haszonanyag-kinyerés és a lomtalanításhoz szükséges berendezések.

Mint mondta, régebben megépült már a Hulladékválogató Mű csarnoka, és átadták tavaly a Logisztikai és Szolgáltató Központot. Most zárult le a tízéves projektidőszak, amikor

a Hulladékválogató Mű építése, bővítése és a technológia beüzemelése is megtörtént.

Ez jelentős előrelépés a fenntartható körforgásos hulladékgazdálkodás irányába, egyúttal az Európai Unió tagállamai számára a hulladékgazdálkodás terén elérendő sarokszámok teljesítésében is komoly eredmény. Az energetikai hasznosítóműnek köszönhetően az oda bekerülő 360 ezer tonna szilárd hulladék a távhőben és a villamosenergia-termelésben hasznosul. "Ez egyértelmű hasznosításnak minősül, a zöld hulladék komposzttelepre kerül" – mondta Kiss Tibor.

A szelektív gyűjtésben több mint 100 ezer tonna anyagáram van, amiből több mint 31 ezer tonna a papír, 21 ezer tonna a kevert csomagolású, 6-7 ezer tonna üveg, több mint 40 ezer tonna a zöld hulladék. Ha ezt az egész hulladékmennyiséghez viszonyítjuk – mely nagyjából 640 ezer tonna –, meghaladja a 70 százalékot a hasznosítási arány a Budapesti Közművek és a Magyar Fejlesztési Központ hulladék divíziója által kezelt hulladékmennyiségben.

A beruházás összköltsége elérte a 13,5 milliárd forintot, amelyet teljes egészében uniós forrásból finanszíroztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×