eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kamatsapkát hosszabbít és tilalmat vezet be a kormány - a nap hírei

Nem áll szándékában a kabinetnek kivezetni az orosz energiaforrásokat – mondta a külgazdasági- és külügyminiszter. Védelmi költségvetés-arányosan tavaly Magyarország költötte a legtöbb pénzt haditechnikai eszközökre a NATO-tagállamok közül.

Meghosszabbítja a betéti kamatsapkát és megtiltja a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását a kormány. A Gazdaságfejlesztési minisztérium közleménye felidézi, hogy tavaly november óta a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétek után a kereskedelmi bankok nem fizethetnek magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél. Ez egyes intézményi befektetőket, pénztárakat, lakástakarékpénztárakat, biztosítókat, befektetési alapokat és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfeleket is érinti. Ezt a szabályt hosszabbították meg június 30-ig az aránytalan gazdagodás elkerülése érdekében.

A magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát és nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter egy Bosznia-Hercegovinában rendezett Energetikai Fórumon. Szijjártó Péter elmondta, hogy nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, de ehhez időre van szükség. A tárcavezető szerint nincs ok az orosz energiahordozók kivezetésére, mert a Gazprom megbízhatóan szállít és a magyar kormány együttműködése az orosz gázóriással nem esik az uniós szankciók hatálya alá.

Az összes NATO-tagállam közül, védelmi költségvetés-arányosan, Magyarország költötte tavaly a legtöbb pénzt haditechnikai eszközökre. A NATO friss éves jelentése szerint, védelmi büdzséjének mintegy 48 százalékát fordította Magyarország haditechnikai eszközök beszerzése, karbantartása 2022-ben. A NATO-jelentés említést tesz a védelmi költségvetés GDP-hez viszonyított 2 százalékos elvárásának teljesítéséről is: ebben Magyarország a középmezőny végén található 1,44 százalékkal. Mindössze hét olyan ország van a szövetségen belül, amely teljesíti a 2 százalékos elvárást.

Ukrajna újjáépítéséhez legkevesebb 411 milliárd dollárra lesz szükség az ukrán kormány, a Világbank és az Európai Bizottság közzétett közös jelentése szerint. Ez az összeg Ukrajna becsült tavalyi GDP-je 2,6-szorosának felel meg. Közben négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával a Nemzetközi Valutaalap.

A magyar ember segít, ha baj van, most pedig egyszerre kell támogatni az orosz-ukrán háború elől menekülőket és az ott maradtakat – fogalmazott a köztársasági elnök, amikor a Karitatív Tanács vezetőit és ukrajnai menekülteket - köztük gyerekeket – látott vendégül a Sándor-palotában. Az államfő méltatta a segélyező szervezetek több, mint egy éve tartó munkáját, és kiemelte, hogy a Magyarországról nyújtott segítségből egyaránt részesülnek a kárpátaljai magyarok és az ukrajnai emberek. Novák Katalin bejelentette továbbá, hogy áprilisban Kárpátaljára látogat.

Március 31-ig több mint 50 milliárd forintot fizetnek ki a gazdáknak a kárenyhítési alapból, ennek jelentős részét a tavalyi aszálykárok miatt kapják a termelők. Nagy István agrárminiszter beszámolója szerint az aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére több mint 22 ezer termelő részesül a hónap végéig összesen 50,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági kárenyhítési keretből, amelynek forrásait több mint négyszeresére emelte a kabinet. Tavaly az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékát sújtotta aszály, melyből 1,4 millió hektárra jelentettek be aszálykárt.

Világszerte az emberek több mint negyedének nincs tiszta ivóvize – jelezte a Víz Világnapján közzétett jelentésében az ENSZ. A Víz Világnapján az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára alapvető nemzeti érdeknek nevezte a magyarországi folyók, tavak felszín alatti vízkészletének megőrzését. Koncz Zsófia kiemelte: a kormány célja a nemzeti vízkincs védelme, hatékony hasznosítása és a jó minőségű vízszolgáltatás biztosítása. Budapest főpolgármestere pedig a Facebookon közzétett bejegyzésben emlékezett meg a Víz Világnapjáról. Karácsony Gergely azt írta, hogy a 150 éves főváros, 150 éves vízgazdálkodással rendelkezik. Ferenc pápa pedig a Föld vízkészleteinek hatékonyabb kezelésére és megőrzésére szólított fel.

Március 30-ig nyújthatják be a pályázatokat az önkormányzatok és önkormányzati cégek a Településfejlesztési Díjra. A Településfejlesztési Szövetség azt közölte: a díjra infrastruktúra-fejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és közösségfejlesztés kategóriában lehet nevezni. A díjakat májusban adják majd át.

Cáfolja az UEFA, hogy engedélyezte volna a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire. Az MLSZ tegnapi bejelntése szerint az UEFA illetékesei jóváhagyták, hogy a szurkolók Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat és árpádsávos zászlókat vigyenek a lelátóra a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein. Az ügyben a Román Labdarúgó Szövetség is hivatalos állásfoglalást kért az Európai Labdarúgó-szövetségtől és azt a választ kapta, hogy az UEFA nem engedélyezte a jelképek használatát az „európai szintű” mérkőzéseken – ellentétben a Magyar Labdarúgó Szövetség állításával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×