eur:
370.82
usd:
344.24
bux:
47208.27
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter elmondta, hány évig kell még az orosz földgáz

A magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, s bár nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat sem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Bosznia-Hercegovinában.

Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közösen tartott panelbeszélgetést a Trebinjei Energetikai Fórumon. Kiemelte: Magyarország energiafelhasználása túlnyomó többségét importálja, és "fűteni nem lehet kommunikációs panelekkel vagy politikai nyilatkozatokkal" - fogalmazott. Ehhez földgázforrásra és csővezetékre van szükség, és ha a kettőből az egyik hiányzik, akkor ott "illúziókat kergetünk".

Közlése szerint a kormány nagy erőfeszítéseket tett a hosszú távú diverzifikáció érdekében, de ennek sikeréhez időre van szükség. "Földgázvezetéket nem lehet egyetlen éjszaka alatt megépíteni.

Lehet, hogy majd öt-nyolc év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül is, de hát addig még van négy-öt tél".

"A saját energiaellátásunk biztonságát semmilyen politikai ok miatt nem vagyunk hajlandók feladni" - szögezte le, hozzátéve, hogy a diverzifikáció minél több új forrás bevonását jelenti, nem pusztán a függőség földrajzi irányának megváltoztatását. "Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal több más forrás mellett" - mutatott rá.

A magyar tapasztalatok szerint a Gazprom megbízható szerződéses partner, s az együttműködés nem esik szankciók hatálya alá, így nincsen ok az orosz energiahordozók kivezetésére - közölte a tárcavezető.

Az uniós szankciós csomagokat kritizálva, totális kudarcot emlegetve, úgy fogalmazott: "tíz szankciós csomag elfogadása után a háború brutálisabb, mint bármikor korábban, és Oroszország nem úgy tűnik, mintha térdre kényszerült volna".

Ennek kapcsán kitért a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szembeni esetleges szankciók kérdésére is, és leszögezte, hogy

"amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig Dodik elnök úr biztosan nem kerül semmilyen szankciós listára".

"Akik azt gondolják, hogy a Nyugat-Balkánon bármi megoldható szankciókkal, azoknak fogalma sincs a Nyugat-Balkánról" - vélekedett. Kitért arra, hogy a Nyugat-Balkán békéje és nyugalma kulcsfontosságú hazánk számára, s ezt leginkább a gazdaság fejlődésének elősegítésével lehet fenntartani, ami fontos része a felelősségteljes magyar szomszédságpolitikának.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Gazdasági adatok tekintetében ma az inflációs és kamatemelési kilátások szempontjából kifejezetten fontos átfogó havi munkaerőpiaci statisztika érkezik majd Amerikából – tegnapi információ ehhez kapcsolódóan, hogy a várakozásokat alulmúlva nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ez pedig azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Kedvező hír a tengerentúlról, hogy az amerikai szenátus tegnap este elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, ami felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget. Ami pedig a részvénypiaci folyamatokat illeti, az adósságplafon-dealt értékelve jó hangulatú kereskedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×