eur:
390.35
usd:
368.54
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete PSZ

Oktatásügyi népszavazást kezdeményez a PSZ

Öt kérdés mellé 200 ezer aláírást szeretne összeszedni.

Oktatási kérdésekről nyújtott be országos népszavazási kezdeményezést a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, öt kérdéssel; a kérdések már a Nemzeti Választási Iroda asztalán vannak - derül ki a Telex cikkéből.

A kérdések a következők:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  2. „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

A kezdeményezésről kedd délután tettek bejelentést a Hősök terén.

A referendum azt célozza, hogy

  • csökkenjenek a diákok terhei
  • legyen új szemléletű a tanterv.

A népszavazáshoz 200 ezer aláírást szeretne összegyűjteni a PSZ (120 nap alatt), de a kérdéseket az NVI-nek is hitelesítenie kell 60 napon belül. Legutóbb a Momentumnak sikerült ennyi szignót gyűjtenie az olimpiarendezés ügyében, akkor a MOB, a főváros és a kormány kihátráltak a rendezésből az aláírások összegyűjtése után (akkor mivel budapesti lett volna a népszavazás, kevesebb aláírás is elég lett volna).

Egy népszavazás akkor érvényes, ha a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a központi névjegyzékben regisztrált választópolgárok több mint fele érvényesen szavaz.

Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve - három éven át.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×