eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Inhalation baby boy age about 1 years old on patient bed. Respiratory Syncytial Virus (RSV). Intensive care on bed at hospital.
Nyitókép: Getty Images

Immunológus: a kétévesnél kisebb gyerekeket támadja itthon az influenza

Kacskovics Imre szerint a legkisebb gyerekek gyakran kerülnek súlyos állapotba.

A számok egy sokkal intenzívebb influenzajárványt jeleznek, mint tavaly vagy a korábbi években – erről Kacskovics Imre beszélt az ATV Start című műsorában. Az immunológus azt is mondta: a Covid-lezárásoknak, személyi távolságtartásnak egyik következménye volt, hogy a tavalyi évben az influenzától sem fertőződtek meg annyian.

Az immunológus szerint a felnőttek az influenzát könnyebben átvészelik, de a kétévesnél fiatalabb kisgyerekek közül sokan súlyosabb állapotba kerülnek. Azt javasolja a szakértő, hogy az ilyen korú gyerekeket, ha megoldható, ne látogassák ebben az időszakban.

Magyarországon jelenleg az akut légúti fertőzések felét az influenza vírusa okozza, de 20–25 százalékban az RSV és a koronavírus van jelen: egyszerre terjed az influenza, a koronavírus és a légúti óriássejtes, főleg kisgyermekeket sújtó vírus (RSV). Kacskovics Imre ezzel kapcsolatban arról beszélt: a tridémia biztos, hogy jelen van Magyarországon, de azt nem tartja olyan nagy jelentőségűnek, mert az nem érint szerinte sok embert, de abban biztos, hogy nagyobb számú az együttes fertőződés, mint korábban. Mint fogalmazott, az RSV és az influenza esetében a korábbi védekezés hiányos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×