eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai begyűjtik és elszállítják a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lomtalanítás: tisztázta a BKM, mit lehet és mit nem

Megkezdődött a budapesti lomtalanítási program, a napokban Csepelen, majd az V., az I. és a XVI. kerületekben lehet kitenni a már nem használt háztartási hulladékokat. A lakosok jelentős része ugyanakkor továbbra sincs tisztában azzal, hogy pontosan mi helyezhető ki és mi nem. Többi között erről is beszélt a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR-szakreferense az InfoRádiónak.

A 2023. évi budapesti lakossági lomtalanítási program február 13-án a XXI. kerületben vette kezdetét, ahol az utolsó kikészítési nap február 23-án lesz. Ezt követően a V., az I. és a XVI. kerület kerül majd sorra – ismertette a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR-szakreferense.

Horváth László kiemelte, törvényi előírás szerint a lomtalanítás a háztartásokban keletkező, a rendszeresített hulladékgyűjtő tartályokba el nem helyeztethető, úgynevezett nagy darabos hulladékok elszállítására szolgál, ennek ellenére a lakosság sajnos sok olyan dolgot is kitesz, ami nem odavaló. A mennyiségek évről évre változnak, a társaság az elmúlt évben 31 688 tonna lomot szállított el, emellett pedig 2213 tonna lomot is átvett a hulladékudvaraiban – ismertette a BKM munkatársa.

A PR-szakreferens a társaság két, úgynevezett Szemléletformáló és Újrahasználati Központjára is felhívta a figyelmet, ahol olyan lomok leadására van lehetőség – némi tárolási díj ellenében –, ami esetleg mások számára még használati értékkel bírhatnak.

Amennyiben lomtalanítás során válnánk meg valamitől, fontos, hogy csak az arra kijelölt napon tegyük ki, este 6 óra után, hiszen ebben az esetben a közterületre kihelyezett lomok csak néhány óráig fogják zavarni a közlekedőket – mondta Horváth László.

Kiemelte: a lakossági lomtalanítás a nagydarabos hulladék begyűjtéséről szól, nem a naponta keletkező kommunális, illetve szelektív szemét (üveg, papír, műanyag, fém) elszállításáról.

Az építési és bontási törmelékek, síküvegek kiegyezése is tilos.

A társaság kéri, hogy a zöldhulladékot és textilt is mellőzze a lakosság. De ne tegyenek ki se elektromos, se elektronikai, illetve veszélyes hulladékot – hangsúlyozta Horváth László.

Magyarán, amit ki lehet tenni, az a bútor, matrac, szőnyeg, bőrönd, nagyobb sportszer és használati tárgyak, lásd például gyermekfürdető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×