eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

6300 halottja van a török-szír határvidéket sújtó földrengéseknek - nap hírei

Jövőre indul Paks II. építése a – tájékoztatott a Roszatom vezérigazgatója. 8 millióan menekültek el Ukrajnából az ország ellen 1 évvel ezelőtt indított támadás óta az ENSZ adatai szerint.

Már több mint 6300 halottja van a török-szír határvidéket sújtó hétfői földrengésnek, de a szakemberek szerint az áldozatok száma tovább fog nőni. A térséget folyamatosan újabb utórengések rázzák meg. Az áldozatok többségét, több mint 4500 embert Törökországban emelték ki a romok alól, de ott nyolcezer fölött van az élve kimentettek száma is. Törökországban rendkívüli állapotot hirdetett a földrengés sújtotta 10 tartományban, és katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította az érintett térséget az államfő. Az országban 7 napos nemzeti gyász kezdődött, miközben nemzetközi támogatással folytatódik a mentés. Folyamatosan érkeznek a nemzetközi mentőcsapatok, az Európai Unió országai több mint 1180 kutató-mentő szakembert és 79 keresőkutyát küldtek Törökországba. A WHO szerint ugyanakkor segítségre elsősorban a polgárháború sújtotta Szíriának lenne szüksége. ahol már évek óta humanitárius válság van. Szíriában eddig kétezer körül van a halottak száma.

Már az első napon több túlélőt találtak a Törökországban dolgozó magyar mentőalakulatok. A katasztrófavédelem mentőcsapata 3 embert mentett ki élve a romok alól. A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata is talált túlélőt, egy fiút emeltek ki a romok alól. Keresőkutyáik négyórás váltásokban dolgoznak szír határ közelében fekvő Antakyában, ahol körülbelül kétezer házat kell átnézniük. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy összesen 116 magyar szakember és 19 mentőkutya segít a mentésben Törökországban.

Jövőre indul Paks II. építése – erről beszélt a Roszatom vezérigazgatója újságíróknak. Alekszej Lihacsov azt mondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. Az orosz hírügynökség hozzáteszi: a két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Menetrend szerint halad a munka, amelynek nyomán 2028-ra megduplázódik a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitása. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Belgrádban, a szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel közös tájékoztatóján. Szijjártó Péter arról is beszélt: Magyarország tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt importált a Szerbián áthaladó Török Áramlat gázvezetéken keresztül, eközben 300 millió köbméter gázt tárolt Szerbiának hazai tárolóiban.

Holnap kezdődik a 13. havi nyugdíj kifizetése. A járandóság a rendes havi nyugdíjjal együtt érkezik, így minden jogosult két havi juttatást kap februárban. A kormány Facebook-oldalán azt írta, hogy február 10-ig minden érintetthez eljut a pénz.

A Demokratikus Koalíció szerint negyedévente szükség lenne nyugdíjkorrekcióra. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szükségesnek nevezte, hogy a nyugdíjasok tavaly januárig visszamenőleg kapjanak egy átlagosan 32 ezer forintos nyugdíjkorrekciót. Gy. Németh Erzsébet azt állította, hogy a kormány szándékosan és folyamatosan alábecsüli az infláció mértékét, ezért a nyugdíjemelés mértéke elmarad az áremelkedés gyorsuló ütemétől.

Engedélyezte az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését a Magyar Nemzeti Bank, ezzel megvalósulhat a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépése. A bankcsoport két tagja, az MKB és a Takarékbank április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz.

Éves szinten tavaly április óta a legalacsonyabb szintre lassult decemberben a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó országokban. A novemberi 10,4 százalékról a múlt év utolsó hónapjára átlagosan 9,4 százalékra mérséklődött az infláció. Decemberben a 38 OECD-ország közül 15-ben ugyanakkor továbbra is kétszámjegyű volt a fogyasztói áremelkedés mértéke. Az energiaárak növekedése már a hatodik egymást követő hónapban mérséklődött decemberben és az élelmiszerárak emelkedése is lassult, 15,6 százalékra.

A második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott – ismertette az ENSZ. A világszervezet adatai szerint 8 millióan menekültek el Ukrajnából az ország ellen 1 évvel ezelőtt indított támadás óta. A belső menekültek száma 5 millió 300 ezer. 17,6 millió ember, azaz a lakosság majdnem 40 százaléka humanitárius segítségre szorul. A világszervezet várhatóan még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben. A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba kerül.

Ukrajnában újabb 90 nappal meghosszabbították a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Így továbbra is tilos a külföldi utazás a katonaköteles, 18 és 60 év közötti férfiaknak. A kijevi parlament emellett hivatalosan is kinevezte Ihor Klimenko volt országos rendőrfőnököt belügyminiszternek. A tárca előző vezetője, Denisz Monasztirszkij január közepén halt meg helikopterbalesetben.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×