eur:
394.97
usd:
363.52
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szita Károly polgármester beszédet mond a magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából tartott megemlékezésen a kaposvári Petőfi téren 2023. január 22-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Most aztán nekiállhatnak spórolni az önkormányzatok

Bátran spórolhatnak az árammal és gázzal.

Mégsem kell kötbért fizetniük a fel nem használt földgáz után az önkormányzati cégeknek. Erről azon a fórumon született egyezség, amit az Energiaügyi Minisztérium hívott össze az önkormányzati szövetségeknek. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Szita Károly emlékeztetett, az önkormányzatok gáz- és áramszolgáltatók kötött alapszerződéseiben az szerepel, hogy nemcsak akkor kell kötbért fizetniük, ha a lekötött mennyiséget 30 százalékkal túllépik, hanem

akkor is (25-30 százalékos) pótdíjra kötelesek, amennyiben 20 százaléknál többet sportolnak,

hiszen a mennyiségek már le vannak tárolva, és nyilván a szolgálatok sem akarnak veszteséget.

Pótdíj ide vagy oda, a jelenlegi helyzetben mindenkinek az az érdeke, hogy az önkormányzatok spóroljanak, és minél kevesebb, egyébként méregdrága áramot és gázt vásároljanak – emelte ki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. „A spórolásunk nemhogy támogatta, büntette volna a jelenlegi rendszer” – magyarázta Szita Károly, hozzátéve, hogy a pótdíjat most vagy az MVM, vagy az állam, esetleg mindketten vállalják, de az önkormányzatokat mentesítették alól.

Nagyon kellemetlenül érintette volna az önkormányzatokat, ha tízmilliós kötbérrel kellett volna szembenézniük, mert 20 százaléknál is többet sportoltak – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, egyetértve azzal, hogy így meglesz az ösztönző a további spórolásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×