INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

szita károly

energiaügyi minisztérium

lantos csaba

önkormányzatok

kötbér

földgáz

energiaválság

Szita Károly polgármester beszédet mond a magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából tartott megemlékezésen a kaposvári Petőfi téren 2023. január 22-én.

Most aztán nekiállhatnak spórolni az önkormányzatok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Bátran spórolhatnak az árammal és gázzal.

Mégsem kell kötbért fizetniük a fel nem használt földgáz után az önkormányzati cégeknek. Erről azon a fórumon született egyezség, amit az Energiaügyi Minisztérium hívott össze az önkormányzati szövetségeknek. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Szita Károly emlékeztetett, az önkormányzatok gáz- és áramszolgáltatók kötött alapszerződéseiben az szerepel, hogy nemcsak akkor kell kötbért fizetniük, ha a lekötött mennyiséget 30 százalékkal túllépik, hanem

akkor is (25-30 százalékos) pótdíjra kötelesek, amennyiben 20 százaléknál többet sportolnak,

hiszen a mennyiségek már le vannak tárolva, és nyilván a szolgálatok sem akarnak veszteséget.

Pótdíj ide vagy oda, a jelenlegi helyzetben mindenkinek az az érdeke, hogy az önkormányzatok spóroljanak, és minél kevesebb, egyébként méregdrága áramot és gázt vásároljanak – emelte ki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. „A spórolásunk nemhogy támogatta, büntette volna a jelenlegi rendszer” – magyarázta Szita Károly, hozzátéve, hogy a pótdíjat most vagy az MVM, vagy az állam, esetleg mindketten vállalják, de az önkormányzatokat mentesítették alól.

Nagyon kellemetlenül érintette volna az önkormányzatokat, ha tízmilliós kötbérrel kellett volna szembenézniük, mert 20 százaléknál is többet sportoltak – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, egyetértve azzal, hogy így meglesz az ösztönző a további spórolásra.

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Kapcsolódó hang

Nagy teher került le az önkormányzatok válláról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018