eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma
Nógrád vármegye határát jelző új közúti tábla a 23-as főúton Mátraterenye közelében 2023. január 2-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Mégsem mindenütt "vár" a megye mostantól

Kivételt alkotott a kormány, a pénteki közlönyben jelent meg.

Egy péntek esti rendelet hívja fel a figyelmet, hogy a megyei jogú városokat nem keresztelték át vármegyei jogúvá akkor, amikor a megyékből vármegyék lettek - írja a hvg.hu.

Az Alaptörvényt tavaly módosították úgy, hogy visszaállították „vármegye” elnevezést. Emiatt jogszabályok százait kellett átírni: átnevezték az eddigi megyei kormányhivatalokat, rendőr-főkapitányságokat, kórházakat, könyvtárakat és sok mást.

Egy péntek este közzétett kormányrendelet viszont

visszavon egy decemberi rendeletben elrendelt átnevezést,

és azt mondja ki, hogy a Modern Városok Program megvalósításáról szóló jogszabály megjelölt pontjaiban „a ’vármegyei jogú’ szövegrészek helyébe a ’megyei jogú’ szöveg lép”.

A rendletből az nem derül ki, mi indokolja a kivételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×