eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Mennyire veszélyes itt átkelni? - ingyenes zebrateszt a KTI-től

Tíz autósból négy-öt nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak a kijelölt átkelőhelyeken. Éppen ezért elkészült egy webes alkalmazás, amelynek segítségével ellenőrizhető egy adott zebra biztonságossága.

A 2017-től 2021-ig tartó ötéves időszakban 4339 gyalogoselütés történt Magyarországon kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, az összes gyalogos baleset 41 százaléka. A Közlekedéstudományi Intézet adatszűrései szerint a hazai utakon történt közlekedési balesetek 15 százalékában érintettek a gyalogosok, nagyjából minden kilencedik közúti baleseti sérült gyalogos. Köztük – öt év alatt – 1107 14 évesnél fiatalabb gyermek.

Éppen ezért Dr. Pauer Gábor témavezetésével a KTI Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja a közlekedésbiztonság, azon belül is a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságosságának javítása érdekében webes alkalmazást készített, amellyel mindenféle előképzettség nélkül, nem egészen két óra alatt elvégezhető egy kijelölt gyalogos-átkelőhely szolgáltatási színvonalának és biztonsági szintjének komplex értékelése.

Az elkészült módszertan és alkalmazás hatékonyan támogatja az önkormányzatok helyi utak ellenőrzésével, vizsgálatával kapcsolatos kötelezettségét is.

A Pedestrian Crossing Analyzer (PECA), azaz a kijelölt gyalogos-átkelőhely elemző rendszer bárhol használható, egyszerű, objektív, több szempontú értékelésre ad lehetőséget, automatizált és az elemzés részeként javaslatot is ad a biztonsági, avagy szolgáltatási szint javítására.

A program általános vizsgálódásra készült, azaz

bárhol, bármely gyalogos-átkelőhelyen ellenőrizhető vele a biztonságosság és a szolgáltatás megfelelősége.

Alkalmas a problémás területek azonosítására, és arra is, hogy azok megoldására javaslatokat adjon.

A PECA alkalmazásával az önkormányzatok, de más közútkezelők is lehetőséget kapnak arra, hogy mérlegeljék, az adott biztonsági kockázat javítására javasolt lehetséges megoldások közül melyik az, ami hatékonyan javítja a szolgáltatás színvonalát és még a költségvetésükbe is belefér.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×