eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Módosították az otthonfelújítási támogatásról szóló rendeletet

Egy határidő változik, de csak bizonyos feltételek fennállása esetén.

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének eredeti határidején változtatott a kormány egy csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent intézkedéssel. Ez csak speciális esetekre vonatkozik, ezért, ha más változtatás már nem lesz, akkor ez a támogatás lényegében megszűnik az eredetileg tervezett határidővel, december 31-én.

Azok kaptak haladékot az igénylés benyújtására 2023. március 31-ig, akiknél a támogatási igény leadása napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje miatt csúszna (és ők is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén), valamint azok a családok, akik elvesztették gyermeküket.

  • Az első változtatás szerint az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt.
  • A másik módosítás szerint amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították. További feltétel az is, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Az üggyel kapcsolatban a bank360.hu felidézi: több családtámogatás határideje is lejár 2022. december 31-én, ezért hetek óta megy a találgatás arról, hogy melyiket hosszabbítja meg végül a kormány 2023-ra is.

  • A babaváró hitel továbbvitelét ugyan már a nyáron bejelentették, és a kormányfő a szerdai sajtótájékoztatóján is a megtartásának fontosságáról beszélt, de jogszabály mindeddig erről nem született.
  • A jelenlegi szabályok szerint a falusi csok is megszűnik az év végével, és egyelőre nem tudni, hogy a csok 2023-as megtartásának nyári ígérete vonatkozik-e erre a speciális támogatásra is.
  • A leggyengébb lábakon az otthonfelújítási támogatás esetleges meghosszabbítása állt, hiszen ennek továbbvitelét eddig nem ígérte meg a kormány, és Orbán Viktor is arról beszélt, hogy egy lakásfelújítási támogatási forma ki fog futni.
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×