eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hiába ugrik nagyot a nyugdíj?

Nem nehéz kitalálni, mit jelent, ha a nyugdíj 15 százalékkal emelkedik, a jegybank által kalkulált infláció viszont 19,5 százalék lesz.

A jegybanki számítás szerint 19,5 százalék lesz az infláció jövőre, a kormányzati bejelentés viszont ennél 4,5 százalékkal alacsonyabb nyugdíjemelést jelzett előre - hívja fel a figyelmet a Portfolio összeállítása, amely úgy fogalmaz, a legidősebbik egy ideig "hitelezni fognak az államnak".

Ismert, előzőleg 11,5-14 százalékos pénzromlást jelzett az MNB, ez emelkedett most 19,5-re. Ez azért fontos - jegyzi meg a cikk -, mert a 15 százalékot az előzetes jegybanki prognózishoz igazította a kormány.

És ez még nem minden, hiszen az év elején még felfelé indul az infláció, 28 százakon fog tetőzni év/év alapon, a lassulást az év közepén lehet majd csak megtapasztalni.

A dolog a legérzékenyebben a legszegényebb százezreket fogja érinteni, akik havi 100 ezer forintnál is kevesebből élnek idős emberként, többnyire rossz egészségi állapotban, magányosan.

Vigaszt jelenthetnek a 2022-es tapasztalatok, idén az év közbeni nyugdíjkorrekciókkal a kormány lekövette a tervezettnél magasabb inflációt. Emlékezetes, az év elején a kormány 5 százalékkal emelte a nyugdíjakat, majd áprilisban döntött egy 3,9 százalékos emelésről, amely júliustól volt érvényes. Novemberben pedig plusz 4,5 százalékos kiegészítés jött visszamenőlegesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×